Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Kinderombudsman solliciteerde naar UvA-top’

18 maart 2016 - 12:29

Nu er steeds meer bekend wordt over de benoemingsprocedure van de collegevoorzitter en de rector, is het zoeken naar het lek. Atzo Nicolaï, voorzitter van de Raad van Toezicht van UvA en HvA, wil snel met betrokkenen over de procedure spreken.

Kinderombudsman Marc Dullaert zou zich zelf bij headhunter Egon Zehnder gemeld hebben om bestuurder van de UvA en HvA te worden. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) zou voorgedragen zijn als rector, maar hij werd als ‘te politiek’ snel ter zijde geschoven. Dat schrijft NRC vanochtend in een tussentijdse reconstructie van de benoemingsprocedure die aan de UvA tot een nieuwe collegevoorzitter en rector moet leiden.

 

Bronnen bevestigen aan Folia dat de in NRC genoemde afgewezen kandidaten inderdaad niet worden voorgedragen als bestuurder. De kandidatuur van hoogleraar economie Coen Teulings en Bart Noordam, ASML-bestuurder en voormalig decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) is ook ter tafel gekomen, maar zij zouden niet geïnteresseerd zijn in de functie of inmiddels al een andere baan hebben gevonden.

 

Voor het voorzitterschap van het College van Bestuur van de UvA en de HvA solliciteerden PvdA-senator André Postema, hoogleraar toegepaste wiskunde Sjoerd Verduyn Lunel en oud-topambtenaar Peter van Lieshout. Ook zij hebben de commissie niet weten te overtuigen. Als collegevoorzitter wordt onderwijskundige Geert ten Dam genoemd, en beoogd rector magnificus zou Karen Maex, decaan van de FNWI, zijn.

'Het is mij volstrekt duister wat het belang van iemand kan zijn dit nu allemaal openbaar te maken'

‘Schadelijk voor kandidaten’
In de nacht van maandag op dinsdag schreef Atzo Nicolaï, de voorzitter van de Raad van Toezicht van UvA en HvA die uiteindelijk de nieuwe rector en collegevoorzitter zal benoemen, aan de leden van de twee benoemingscommissies om zolang de procedure loopt ‘geen nadere mededelingen te doen’. Dat de namen van de kandidaten nu toch gelekt zijn is volgens Nicolaï betreurenswaardig. In een reactie aan Folia laat hij via een woordvoerder weten dat hij snel om tafel wil met de medezeggenschap en de benoemingsadviescommissie ‘om te spreken over de procedure’.

 

Radboud Winkels, een van de leden van de benoemingscommissies, zegt dat die procedure tot voor kort ‘zeer zorgvuldig’ verliep. Hij noemt het lekken niet alleen onfatsoenlijk en schadelijk voor de kandidaten en de universiteit. ‘Iedereen was nauw betrokken en er werd goed samengewerkt. Het is mij volstrekt duister wat het belang van iemand kan zijn dit nu allemaal openbaar te maken,’ zegt Winkels. ‘Als er inderdaad iemand uit de commissie waar ik deel van uit maak heeft gelekt, voelt dat bovendien als een beschaming van mijn vertrouwen.’