Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Aysha Gasanova
actueel

‘Er ligt in de catering genoeg handel om het met elkaar te verdelen’

Dirk Wolthekker,
13 april 2016 - 09:52

Eind deze week komen UvA en HvA met een toekomstplan voor de catering. Die gaat vermoedelijk rigoureus op de schop: in plaats van één enkele cateraar komen er wellicht meerdere cateraars en daarnaast komt er een zogenoemd foodcourt waar kleine en lokale ondernemers hun etenswaar verkopen. Op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) bestaat al zo’n foodcourt. Folia ging naar de campus op Woudestein.

Maandagmiddag één uur: bij tostispeciaalzaak Tostiworld op de campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is het een komen en gaan van studenten en medewerkers van de EUR. Tostiworld in de Food Plaza van Woudestein verkoopt tosti’s in alle soorten en maten: vleestosti’s, kiptosti’s, vegetarische tosti’s en exclusieve tosti’s. ‘Ontdek de wereld van tosti’s met drie sneden wit of bruin brood,’ adverteert Tostiworld. Een kleine greep uit de selectie:  een driedubbele vegetarische tosti voor €2,95, een geitenkaas-honing-bieslook tosti voor €4,25 of een exclusieve tosti met oude kaas, mango chutney en kipfilet voor €5,25.

 

De zaak draait als een tierelier, vertelt Marc van Hooijdonk van Tostiworld. ‘Vijftienhonderd tot tweeduizend tosti’s per week.’ Met een gemiddelde prijs van rond de vier euro bedraagt de wekelijkse tostiomzet al snel zes- à zevenduizend euro. Concurrentie is er niet, de bezoekers van Food Plaza die zin hebben in een tosti zijn aangewezen op Tostiworld. Van Hooijdonk noemt dat ‘de branchering’ van de Food Plaza. ‘Het betekent dat zich hier geen ondernemers kunnen vestigen die uitsluitend met elkaar concurreren. Er moet voldoende onderscheid zijn tussen het aanbod van de verschillende ondernemers. Dat komt de diversiteit in aanbod en prijs ten goede. Verder is het ook een kwestie van mentaliteit: je moet de handel een beetje aan elkaar gunnen.’ Sinds twee jaar is Tostiworld gevestigd op Woudestein en zijn er ook zaken in Groningen, Nijmegen en Zwolle. In andere steden wordt naar locaties gezocht. ‘Ah, gaan UvA en HvA ook beginnen met een foodcourt? Ik hoor het graag, want Amsterdam is een grote markt.’

 

Filosofie

Twee maanden geleden maakte de afdeling Facility Services bekend dat de catering van UvA en HvA vanaf 1 januari 2017 rigoureus op de schop gaat. Het huidige systeem, waarbij de hele catering in handen is van één grote (internationale) cateringmaatschappij wordt als passé beschouwd: het moet allemaal kleinschaliger, herkenbaarder, diverser, competitiever en daardoor ook klantvriendelijker. Eén grote cateraar die beide instellingen bedient past niet in die filosofie. In het beste geval moet de huidige cateraar Eurest of haar opvolger de omzet delen met ander cateraars en lokale ondernemers.

Foto: Aysha Gasanova
Bij HAS kunnen studenten onder meer döner en kapsalon kopen
‘Wij verkopen gewoon minder koffie doordat Starbucks hier een vestiging heeft’

Starbucks

Op Woudestein bestaan vier cateringconcepten naast elkaar. Naast de gezamenlijke ondernemers op Food Plaza – zes in totaal - zijn er twee aparte ondernemers actief in het sportcentrum en in het Erasmus Paviljoen. Voor twee mensa’s, drie coffeecorners en de catering van feesten, partijen en vergaderingen is in 2014 het grote Brabantse cateringbedrijf Vitam aangetrokken. Dat bedrijf lijkt zo op het eerste gezicht het nakijken te hebben: waar eerder één cateraar het monopolie had op de hele campus, moet de omzet nu verdeeld worden. ‘Dat wisten we toen we de catering overnamen van cateringbedrijf Albron,’ zegt account supervisor Ronald Feenstra van Vitam. ‘Maar er ligt hier genoeg handel om het met elkaar te verdelen en er toch nog aan te verdienen, al moet ik zeggen dat de aanwezigheid van Starbucks ons geld kost. Wij verkopen gewoon minder koffie doordat zij hier een vestiging hebben.’

 

Tussenoplossing

Hoe het concrete cateringplan voor UvA en HvA er uit zal zien wordt eind deze week duidelijk. Anders dan in Rotterdam zijn er aan UvA en HvA veel meer campussen. Dat er op elke campus een groot foodcourt komt met elk zes ondernemers is niet waarschijnlijk, want dan zouden er mensa’s geofferd moeten worden en die zullen hoe dan ook moeten blijven bestaan. Van Hooijdonk: ‘Men kan ook kiezen voor een tussenoplossing en een deel van elke mensa verhuren aan bijvoorbeeld drie ondernemers en de rest intact houden als mensa.’

 

In Folia 25, die vanaf vanmiddag in de bakken ligt, vind je een reportage over het Foodcourt in Rotterdam. De afdeling Facility Services komt vrijdag 15 april naar buiten met een plan voor de catering aan UvA en HvA vanaf 1 januari 2017. Vrijdag meer via de website van Folia.

Foto: Aysha Gasanova