Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Tulane Public Relations (cc, via Flickr)
actueel

Nu ook open access-akkoord met Taylor & Francis

Willem van Ewijk,
7 juli 2016 - 16:11

Wetenschappers verbonden aan Nederlandse universiteiten mogen aanstaand collegejaar zonder aanvullende kosten open access publiceren in de tijdschriften van uitgeverij Taylor & Francis. Daarover sloot de uitgever een akkoord met de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

VU-collegevoorzitter Jaap Winter, die namens de VSNU onderhandelde, spreekt van een ‘grote stap’ en van een ‘onomkeerbare trend’ in de richting van open access. Taylor & Francis behoort in Nederland tot de acht grootste uitgeverijen van wetenschappelijke tijdschriften. In het fonds zitten onder meer het Journal of Medieval History, Theology and Science en African Geographical Review. Eerder dit jaar bereikte de VSNU al akkoorden met Elsevier, Wiley, en een aantal kleinere uitgeverijen.

 

Normaal gesproken moeten bibliotheken per geraadpleegd artikel betalen aan de uitgeverij, en zijn de artikelen alleen te raadplegen in de universiteitsbibliotheek. Daarnaast betalen universiteitsbibliotheken jaarlijkse abonnementskosten en ook nog een bedragDit zijn de zogenoemde article processing charges. als een onderzoeker in een tijdschrift publiceert. 

 

Als er open access wordt gepubliceerd hoeft er niet meer per artikel betaald te worden en zijn de wetenschappelijke artikelen voor iedereen toegankelijk. Omdat uitgeverijen bij open access-publicaties inkomsten mislopen hielden ze vast aan die publicatiepremies. Maar de universiteitsbibliotheken willen af van die dubbele betaling.

 

Europa 

Staatssecretaris Sander Dekker streeft ernaar dat vanaf 2020 alle met Nederlandse belastinggeld gefinancierde wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis te raadplegen zijn. Ruim een maand geleden besloten de onderwijs- en innovatieministers van de Europese Unie open access tot Europese doelstelling te maken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) besloot eind vorig jaar alleen nog onderzoek te financieren als dat na publicatie direct openbaar toegankelijk wordt gemaakt.