Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

UvA vraagt toestemming voor flexstuderen bij 13 studies

Henk Strikkers,
2 maart 2017 - 09:58

De Universiteit van Amsterdam heeft bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap een aanvraag ingediend om mee te doen met het experiment flexstuderen. De UvA hoopt dat studenten van zes bachelors en zeven masters kunnen betalen per studiepunt.

De proef met flexstuderen houdt in dat studenten per studiepunt dat zij volgen éénzestigste deel van het wettelijk collegegeld betalen. Daar komt een opslag van 15 procent voor administratieve lasten bij, waardoor één studiepunt aan de UvA 38,45 euro gaat kosten.

 

In januari bleek uit een inventarisatie van de UvA dat negen master- en tien bachelorstudies wilden meewerken aan het experiment waarbij studenten mogen betalen per studiepunt. De Centrale Studentenraad, die officieel nog moest instemmen met de deelname aan de pilot, vroeg echter aan al die negentien opleidingscommissies of zij expliciet op schrift wilden stellen dat zij daaraan wilden meewerken. Tijdens dat proces zijn zes studies afgevallen.

 

Voorwaarden

Studenten die aan de proef mee willen doen moeten dit jaar al aan de UvA studeren om administratieve rompslompStudenten die zich voor het eerst bij de UvA aanmelden hebben dat al kunnen doen en zouden dus kunnen gaan switchen. Herinschrijvers kunnen zich per mei 2017 pas weer aanmelden voor volgend jaar. te voorkomen. Bij hun herinschrijving voor het collegejaar 2017/2018 kunnen zij aangeven mee te willen doen aan het experiment.

 

Bovendien zal niet meer dan één op de vijf studenten per studie mogen flexstuderen om de onderwijsplanning niet te zwaar te belasten. Wanneer te veel studenten zich aanmelden voor de pilot, wordt er geloot.

 

LSVb

In december 2015 presenteerden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de VVD en de PvdA en de HvA en de UvA het plan om collegegeld te betalen per studiepunt per 1 september 2016 mogelijk te maken. Daar kwam direct veel kritiek op, onder meer van Jarmo Berkhout, de huidige voorzitter van de LSVb.

 

Doordat er veel regels gewijzigd moesten worden om dat plan mogelijk te maken, werd het experiment eerst met een half jaar en later met nog eens een half jaar uitgesteld. De bedoeling is nu dat het op 1 september 2017 aanvangt. De HvA doet niet meer mee. De pilot past volgens de hogeschool niet bij haar onderwijsaanbod.

 

Tilburg en Utrecht

Naast de UvA hebben ook Tilburg University en de Hogeschool Utrecht zich aangemeld voor de proef. De verwachting is dat het ministerie later deze maand een besluit neemt over het experiment.

 

Dit zijn de dertien studies die zich hebben aangemeld. De bedoeling is dat er een jaar later meer studies volgen.

 

Studie Faculteit Maximaal aantal studenten
Bachelor Economie & bedrijfskunde FEB 70
Bachelor Fiscale economie FEB 21
Bachelor Econometrie en operationele research FEB 51
Master Arbeidsrecht FdR 15
Bachelor Communicatiewetenschap FMG 80
Bachelor Sociologie FMG 36
Master Onderwijskunde FMG 9
Master Communicatiewetenschap FMG 34
Master Sociologie FMG 9
Master Planologie FMG 10
Master Sociale geografie FMG 10
Bachelor Biologie FNWI 21
Master Earth Sciences FNWI 9