Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Grosfeld van de Velde
actueel

Plan voor UB is ‘zeer vergaande ingreep in historische structuur van de stad’

Dirk Wolthekker,
12 april 2017 - 14:12

Hoogleraar architectuurgeschiedenis Lex Bosman en vier collega-wetenschappers zijn duidelijk. Het huisvesten van de UB in de Oudemanhuispoort is geen verstandige keuze. Dat schrijft hij in een brief aan het College van Bestuur.

‘Over Plan-B moeten we iets opmerken,’ schrijven de architectuurhistorici in hun brief aan het universiteitsbestuur. Volgens hen moeten de ‘uit de veertien eeuw daterende rooilijn en andere ruimtelijke kenmerken wijken’ in de plannen voor de bieb in de Oudemanhuispoort. ‘Dit zou een zeer vergaande ingreep betekenen in de historische structuur van de stad, waartegen monumentenorganisaties zeker bezwaren zullen maken. Een nieuwe periode van eindeloos procederen doemt op.’

 

Controverses

En zo dreigt de UvA opnieuw te belanden in een discussie over rooilijnen, bestemmingsplannen en (vermeende) monumenten rond de nieuwe UB waar men al jaren over praat. Na een jarenlange strijd zou die worden gehuisvest in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein.

‘Een keuze voor de Oudemanhuis- poort zou tot aanzienlijke vertragingen van de plannen en zelfs tot een complete impasse kunnen leiden’

Toen kwam de Maagdenhuisbezetting en zette het vorige College van Bestuur de UB opnieuw op de agenda: de academische gemeenschap mocht opnieuw haar voorkeur uitspreken voor een locatie, maar dan moest er natuurlijk wel een alternatieve locatie zijn. Dat werd de Oudemanhuispoort. Die komt in de toekomst immers vrij als de rechtenfaculteit komende zomer grotendeels naar de Roeterseilandcampus vertrekt.

 

Raadpleging

Morgen eindigt die raadpleging van de academische gemeenschap over de nieuwe UB-locatie. Volgens de briefschrijvers kan de UvA maar beter voor de originele locatie kiezen.

 

Met de keuze van de Oudemanhuispoort is volgens de briefschrijvers bovendien nog een ander probleem: het (te slopen) pand op de hoek van de Slijksteeg is een gebouw uit 1964 van de architect van Publieke Werken Jan Leupen. ‘Het ritme van de vensteropeningen sluit naadloos aan bij de aangrenzende achttiende-eeuwse panden en voegt zich daardoor als vanzelf in de omgeving. Momenteel vindt onderzoek naar de monumentale waarden van het gebouw van Leupen plaats; mogelijk blijkt het toch een interessant gebouw,’ schrijven zij in de brief die in het bezit is van Folia.

 

‘Een verstandige keuze lijkt ons Plan-B [de keuze voor de Oudemanhuispoort, red.] niet,’ zo sluiten Bouter en zijn collegae af. Volgens hen zou het ‘tot aanzienlijke vertragingen van de plannen en zelfs tot een complete impasse kunnen leiden’. Het College van Bestuur heeft nog niet op de brief gereageerd.