Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

‘Universiteiten moeten application fee kunnen vragen’

Henk Strikkers,
10 juli 2017 - 11:02

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap verbood universiteiten en hogescholen recent om geld te vragen voor toelatingstesten en studiekeuzechecks. Han van Dissel, decaan van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde, en twee collega’s uit Rotterdam vinden dat een slecht idee.

Foto: Ineke Oostveen (UvA)
Han van Dissel

In een opiniestuk in Het Financieele Dagblad betogen de drie decanen dat de ‘toegankelijkheid van universiteiten niet gebaat’ is bij het schrappen van aanmeldingsgelden. Zij vrezen dat buitenlandse studenten zich aanmelden voor een veelheid aan studies en afwachten bij welke opleidingen ze erdoor komen. ‘Pas daarna maken ze een keuze.’

 

No-show

Het gevolg daarvan is volgens de decanen dat het moeilijk in te schatten is hoeveel studenten daadwerkelijk in september in de collegebanken zitten. ‘Er zijn voorbeelden van faculteiten in het Verenigd Koninkrijk zonder admission fee met 22.000 aanmeldingen, waarvan meer dan 90 procent afvalt of niet komt opdagen,’ schrijven ze.

 

Van Dissel en zijn collega’s stellen voor om ‘een niet-terugvraagbare aanbetaling van zeg 5 procent op het collegegeld in rekening te brengen bij aanmelding, aan alle aspirant-studenten met buitenlandse diploma’s’. Dat zou ‘universiteitsshoppen’ moeten voorkomen en de kosten voor onderzoek naar diploma’s moeten dekken.

 

Grote instroom

De economiefaculteit van Van Dissel startte dit jaar twee nieuwe Engelstalige opleidingen die overspoeld werden door aanmeldingen vanuit het buitenland. De bachelors Business Administration en Economics & Business Economics kregen samen ongeveer 3.700 aanmeldingen, tegenover ongeveer 500 voor de overige drie bachelorstudies van de faculteit.