Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Meerderheid faculteitsraden tegen verhuisplannen HvA

Carlijn Schepers,
15 december 2017 - 08:19

De meerderheid van de faculteitsraden is tegen de verhuisplannen van de HvA. Slechts één raad is positief. Dat laten ze weten in hun officiële adviezen aan de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR). Die stemt dinsdag over de plannen.

De stemming zou eigenlijk al plaatsvinden op 7 november, maar werd toen door het College van Bestuur uitgesteld om meer tijd te nemen de vele vragen te beantwoorden. Onderdeel van de plannen is de verhuizing van de Faculteit Business & Economie (FBE) van de Amstelcampus naar de Fraijlemaborg en de Faculteit Techniek (FT) van de Leeuwenburg naar de Amstelcampus.

De deelraad van FT is de enige die de CMR adviseert voor de plannen te stemmen. De deelraden van de Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie (FDMCI), Faculteit Gezondheid (FG), Faculteit Maatschappij & Recht (FMR) en Faculteit Onderwijs & Opvoeding (FOO) zijn tegen de verhuisplannen. De deelraad FBE heeft wegens het slechte weer afgelopen maandag nog niet kunnen vergaderen, en daarom nog geen officieel advies gegeven. De raad geeft komende maandag nog een advies. Wel lieten tweeduizend studenten en 129 docenten van deze faculteit middels een petitie in oktober al weten tegen de verhuizing te zijn.

‘Medewerkers en studenten zijn onvoldoende gepolst over locatievoorkeuren’

Instemmingsrecht
Voor het gros van de deelraden is er nog steeds te veel onduidelijk om een positief advies te geven. Ook vinden onder andere FDMCI en FOO dat naast de centrale raad ook de deelraden instemming moeten krijgen op dit plan en niet slechts adviesrecht. ‘De deelraad acht de betrokkenheid en de medezeggenschap op decentraal niveau onvoldoende geborgd,’ is te lezen in de brief van de deelraad van FOO. ‘Nu het instemmingsrecht van de CMR lijkt te worden beperkt tot de hoofdlijnen van het huisvestingsplan en besluitvorming over de uitwerking van het huisvestingsplan wordt overgelaten aan de faculteiten is het niet meer dan vanzelfsprekend dat ook de medezeggenschap hierop volgt.’

Andere bezwaren van de raden tegen de plannen zijn de nadruk op financiële afwegingen in plaats van onderwijskundige afwegingen. Ze maken zich ook zorgen over de tevredenheid van de studenten en medewerkers. Zo schrijft de deelraad FG dat ‘medewerkers en studenten onvoldoende zijn gepolst over locatievoorkeuren’. De enige positieve brief komt van de deelraad van de Faculteit Techniek. Zij zijn ‘blij dat de hele faculteit bij elkaar blijft’. ‘We kijken al lange tijd uit naar verhuizing naar de Amstelcampus. Grotendeels komt dit door de nabijheid van praktijkpartners die van grote waarde zijn voor Faculteit Techniek.’


De stemming van de CMR over de verhuisplannen vindt plaats tijdens de vergadering van dinsdag 19 december van 13:30 tot 17:30 uur in zaal 04A19 van het Benno Premselahuis.

Lees meer over