Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Medezeggenschap verwerpt verhuisplannen HvA

19 december 2017 - 16:53

Er kan een streep door de verhuisplannen van de HvA. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) stemde vandaag met een ruime meerderheid tegen de plannen waarin de Faculteit Techniek naar het Wibauthuis en de Faculteit Business & Economie naar de Fraijlemaborg zou verhuizen.

Het College van Bestuur van de HvA moet terug naar de tekentafel. Dat besloot de Centrale Medezeggenschapsraad vanmiddag na een urenlange vergadering waarin uitgebreid over de huisvestingsplannen werd gesproken. De stemverhouding liet weinig twijfel bestaan over het oordeel van de raad: 4 leden stemden voor, 16 tegen en 4 leden onthielden zich van stemming.

 

Tijdens die vergadering werd onder meer het negatieve advies van de Werkgroep Huisvesting van diezelfde CMR behandeld. Die werkgroep werd een maand geleden ingesteld omdat er nog veel vragen over de verhuisplannen leefden bij de medezeggenschapsraad. De leden van die raad schrijven in het advies dat zij ‘op dit moment nog meer vragen hebben dan voordat we aan dit proces begonnen’ en dat het niet slim is ‘het stoplicht op groen te zetten voor vage plannen. Het is onverantwoord om risico’s te nemen met plannen die in korte tijd al veel wijzigingen en onzekerheden hebben vertoond.’

 

Conradhuis

De verhuizingen zijn volgens het bestuur nodig, omdat de HvA vorig jaar besloot om het Conradhuis niet te bouwen. Dat gebouw op de kop van de Wibautstraat bij het Rhijnspoorplein moest het nieuwe onderkomen worden van de Faculteit Techniek. Vanwege teruglopende studentenaantallen vreesde de HvA echter dat het gebouw onnodig duur zou zijn en een deel leeg zou komen te staan.

‘Het is onverantwoord om risico’s te nemen met plannen die in korte tijd al veel wijzigingen en onzekerheden hebben vertoond’

De Faculteit Techniek zit nu in de Leeuwenburg, een pand naast het Amstelstation dat de HvA huurt. De hogeschool wil daar per 2020 echter mee stoppen, waardoor in ieder geval de techniekopleidingen snel moeten verhuizen. Die zouden in dit voorstel naar het Wibauthuis gaan. Daar zit op dit moment de Faculteit Business & Economie, die in de plannen zou moeten verhuizen naar de Fraijlemaborg in Zuidoost.

 

Weerstand

Met name op die Faculteit Business & Economie is veel weerstand tegen de plannen. Veel studies zijn net verhuisd naar het Wibauthuis en willen niet weg van de Amstelcampus. Vrijwel alle docenten en duizenden studenten ondertekenden een petitie tegen de verhuisplannen.

 

Overigens zouden ook andere faculteiten de gevolgen van de verhuisplannen merken: een aantal staven en diensten die nu nog op de Leeuwenburg zitten, zouden op de Amstelcampus ingepast moeten worden. Gemiddeld zouden de faculteiten meer dan 20 procent ruimte moeten inleveren.

 

De bal ligt na deze verwerping van de plannen weer in het kamp van het HvA-bestuur. Dat kan ofwel de plannen aanpassen en nieuwe plannen voorleggen aan de medezeggenschapsraad, ofwel de Raad van Toezicht vragen te bemiddelen tussen het bestuur en de medezeggenschapsraad.

Begroting ook verworpen
Ook de begroting van de HvA werd door de CMR verworpen. Raadslid Gerlof Donga (HvASamen) gaf voor het stemmen een verklaring af van zijn tegenstem: ‘Er wordt gevraagd om instemming op de begroting, dan zou hij compleet moeten zijn en dat is hij niet. Mijn tweede reden is dat ik herhaaldelijk heb geprobeerd instemmingsrecht te krijgen voor de deelraden. Dat is afgewezen en dat vind ik niet juist.’ Ook raadslid Renske Hagen gaf een toelichting: ‘Er is voor mijn geen duidelijkheid dat de twaalf miljoen aan studievoorschotmiddelen die de HvA krijgt, wordt besteed aan de ambities waarvoor het geld bedoeld is.’