Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

FEB overweegt numerus fixus voor twee Engelstalige bachelors

Sterre van der Hee,
11 april 2018 - 16:46

De decaan van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB) overweegt een numerus fixus in te stellen voor twee nieuwe Engelstalige bachelors wegens het hoge aantal inschrijvingen. Het College van Bestuur kan zich daarin vinden, maar onder voorbehoud.  

Decaan Han van Dissel van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde wil mogelijk een studentenstop voor de Engelstalige bacheloropleidingen Business Administration (BA, bij 600 studenten) en Economics & Business Economics (EBE, bij 500 studenten), zo blijkt uit vergadernotulen van het College van Bestuur van 27 maart. Dit wegens het hoge aantal inschrijvingen: voor studiejaar 2018/2019 kregen BA en EBE respectievelijk al 2.365 en 1.315 vooraanmeldingen.

 

Ook vorig jaar vroeg de FEB numeri fixi aan, maar besloot Van Dissel die uiteindelijk niet in te stellen. ‘Sinds januari werken we als experiment ook met UvA matching voor internationale studenten, waardoor we hopen studenten te helpen de juiste studiekeuze te maken,’ zegt hij. ‘Ook de internationale studenten kijken nu online colleges, bestuderen literatuur en beantwoorden tentamenvragen om te zien of de studie bij ze past. We willen eerst evalueren of dat werkt.’

 

Bekijk hier het verslag van de vergadering van het College van Bestuur. Het artikel loopt door onder dit verslag.

Ontmoedigen
Of de numerus fixus er nu wél komt, is nog onduidelijk. Van Dissel: ‘Voor 1 oktober moeten we formeel besluiten of we de studentenstop gaan gebruiken of niet. Een numerus fixus heeft ook een negatief effect: het kan studenten ontmoedigen zich aan te melden, terwijl we onderwijs wel toegankelijk willen houden.’ Daarbij, zegt Van Dissel, schrijven buitenlandse studenten zich vaak voor meerdere studies in, en is het afwachten hoeveel er daadwerkelijk aan de UvA komen studeren.


Het College van Bestuur van de UvA ‘kan zich vinden in het verzoek’ tot een numerus fixus, maar vraagt Van Dissel om een toelichting, om ‘toegankelijkheid’ en ‘goede balans tussen internationale en Nederlandse studenten’ te waarborgen. Soms wordt gevreesd dat selectieprocedures kan leiden tot verdringing, omdat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen Nederlandse studenten en studenten uit andere landen van de Europese Unie.