Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Guillaume Paumier (cc, via Flickr)
actueel

UvA en HvA betreuren ‘verdachtmakingen’ Zembla en FTM over ICT-project

Altan Erdogan,
18 mei 2018 - 15:01

De websites van onderzoekprogramma Zembla en Follow the Money melden vandaag dat er mogelijk sprake is geweest van corruptie of fraude bij een ICT-project op de HvA. Uit onderzoek van een door de HvA en UvA ingeschakeld bedrijfsrecherchebureau blijkt dat het bewijs hiervoor ontbreekt, zeggen de hogeschool en universiteit. Ze noemen de publicaties in een reactie ‘onzorgvuldig’ en betreuren ze.

Onder de kop ‘Voor wat hoort wat: schimmige deals aan de Hogeschool van Amsterdam’ schrijven Zembla en Follow the Money vandaag dat er door een ingehuurd bedrijf mogelijk betalingen zijn gedaan aan een manager van de gezamenlijke ICT-afdeling van de HvA en de UvA. Deze betalingen zouden bedoeld zijn om de managerDe manager wordt steevast X genoemd in het artikel. te belonen voor het gunnen van de opdracht aan dit bedrijf, Revnext. Dat blijkt volgens Zembla en Follow the Money uit mails van één van de eigenaren van Revnext, Steven Djohan, die ze in handen hebben. Deskundigen zeggen in het artikel dat deze mails de schijn wekken van ‘ambtelijke omkoping en corruptie’ en menen dat er sprake is van een zogenoemde verboden ‘kickback-feeEen kickback-fee is een bonus die iemand krijgt voor het aandragen van een ander als klant.’.

 

De HvA en UvA hebben na het inzien van deze mails Hofmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. De HvA en UvA zeggen vanochtend in een gezamenlijke verklaring dat er geen enkel bewijs is geleverd voor deze betalingen, en dat er verder ook geen regels zijn overtreden bij het project. ‘De passages in de e-mails over de betalingen bleken een verzinsel te zijn van Revnext om minder geld te hoeven afdragen aan een door hen ingehuurde zzp’er,’ staat in de verklaring. In werkelijkheid zou Revnext dus nooit deze betalingen hebben gedaan. Ook recherchebureau Hofmann vond hiervoor geen bewijzen, zeggen hogeschool en universiteit. Zembla en Follow the Money schrijven zelf ook op hun site dat hard bewijs ontbreekt.

‘De passages in de e-mails over de betalingen bleken een verzinsel te zijn om minder geld te hoeven afdragen aan een door hen ingehuurde zzp’er’

Banden verbroken

Voor de HvA waren de ‘verzinsels’ van Djohan van Revnext wel voldoende reden om te stoppen met het bedrijf. ‘De e-mails en het daarmee in diskrediet brengen van HvA en UvA en een van hun medewerkers is een kwalijke zaak. Daarom hebben we de banden verbroken.’

 

De hogeschool en universiteit hebben Zembla en Follow the Money op 4 mei laten weten dat uit het onderzoek geen misstappen zijn gebleken en dat de HvA is gestopt met Revnext. Dat de media het verhaal alsnog hebben gepubliceerd en dat er daardoor ‘de indruk is ontstaan dat er door de instellingen is gesjoemeld,’ vinden HvA en UvA ‘te betreuren’. Volgens woordvoerder Wouter Rutten van de HvA beraden de instellingen zich nog op nadere stappen. Revnext was vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

 

Europese privacywetgeving

Revnext is het ICT-bedrijf dat onlangs door de HvA werd ingehuurd om de hogeschool voor te bereiden op de nieuwe Europese privacywetgeving die op 25 mei in gaat. Ze hebben geen werkzaamheden uitgevoerd voor de UvA.

 

Eén van de eigenaren van Revnext, Steven Djohan, legde eind april aan HvanA uit hoe het project vorderde. Inmiddels heeft de HvA besloten geen gebruik meer te maken van de diensten van dit bedrijf. Sinds 4 mei is er een nieuwe projectmanager aan de slag.