Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: niekverlaan (cc, Pixabay)
actueel

Minder Amsterdamse studenten met schurft dan voorgaande jaren

Sterre van der Hee,
6 juni 2018 - 14:05

Last van rode, jeukerige plekjes? De GGD’s rond Leiden, Groningen en Utrecht zien een toenemend aantal studenten met schurftklachten, zo meldt de NOS. In Amsterdam lijkt het dit jaar juist minder ernstig dan de laatste jaren, zegt huisarts Peter Vonk van Bureau Studentenartsen. 

Het Amsterdamse Bureau Studentenartsen, vooral bedoeld voor UvA- en HvA-studenten, registreerde dit jaar 31 gevallen van schurft. Dit tegenover 57 gevallen in de eerste helft van 2017. Over heel 2017 kwamen 120 klachten binnen, zegt Peter Vonk, huisarts bij Bureau Studentenartsen, en in 2016 lag het aantal op 130. Studenten kregen de klachten verspreid over het jaar, niet in één specifieke periode.

 

Schurft is een onschuldige, besmettelijke huidziekte die ontstaat door de kleine, spinachtige schurftmijt, die gangetjes van zo’n één centimeter in de huid graaft. Wie eraan lijdt krijgt heftige jeuk, vooral ’s nachts. Vaak ontstaan blaasjes of pukkeltjes tussen vingers en tenen, aan de polsen, in oksels of bij liezen, aan voeten en enkels of bij de tepels, penis en balzak. Je kunt de ziekte krijgen door minimaal vijftien minuten huidcontact hebt met iemand die besmet is.

 

Het Bureau Studentenartsen behandelde de ziekte de laatste jaren vooral met een mijtdodende crème, maar dit werkt steeds minder goed, zegt Vonk. ‘Studenten brachten de crème niet altijd goed aan – je moet je hele lichaam insmeren – maar de mijt is ook sterker geworden. We geven studenten nu vaker tabletten te slikken.’ Ook huisgenoten en seksuele partners moeten worden behandeld, en beddengoed en kleding moet worden gewassen. Vonk raadt studenten met klachten aan direct naar de huisarts te gaan.

Lees meer over