Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Strijd over BG-terrein duurt voort

Dirk Wolthekker,
29 februari 2012 - 08:30
Als de UvA geen bakzeil haalt in de kwestie rond de door haar gewenste sloop van twee monumentale panden op het BG-terrein, dan kan de universiteit  rekenen op ‘nog eens jarenlange’ juridische procedures om de sloop te voorkomen. ‘Wij zullen sloop nog vele jaren weten te rekken en al die tijd is er geen bibliotheek en geen studiecentrum op het BG-terein.’

Dit zei Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) gisteravond in theater Perdu tijdens een debat over de omstreden voorgenomen sloop van twee rijksmonumenten op het BG-terrein. De monumenten zijn in bezit van de UvA en die wil ze slopen om ter plekke een nieuwe bibliotheek Geesteswetenschappen annex studiecentrum te bouwen, maar vindt daarbij hordes tegenstanders op haar weg die de sloop al jaren tegen weten te houden. Tijd voor een goed gesprek, dacht de CSR, die het debat had georganiseerd.

37 miljoen
Maar de inmiddels vijftien jaar durende loopgravenoorlog waarin de kwestie is beland werd gisteravond gewoon voortgezet. UvA-vertegenwoordigers Paul Doop en Nol Verhagen hielden voet bij stuk: er moet gesloopt worden, zodat de UvA vervolgens nieuwbouw kan plegen. Kosten: 37 miljoen. Veel geld. ‘Maar renovatie kost zeven miljoen meer en zij leidt bovendien tot extra exploitatiekosten van 330.000 euro per jaar,’ zei Doop.

Om cultuurhistorische redenen willen een groot aantal omwonenden, erfgoedinstanties en politici de monumenten behouden. Bibliotheek c.q. studiecentrum kunnen wat hen betreft gevestigd worden in de te restaureren negentiende-eeuwse panden. Dit staat inmiddels bekend als ‘Plan B’.

'Ambtelijke medewerking'
Voorstanders daarvan, waaronder de VVAB, maar ook de Vereniging Vol BG van Bettie Ruigrok zaten in groten getale in de zaal, waar ook GroenLinks deelraadslid Fred Kramer zat, die ook tegen sloop is. Of de politiek inmiddels bereid is eventuele meerkosten van de renovatie (dus voor Plan B) voor haar rekening te nemen, was een vraag die hij kreeg voorgeschoteld. Nou nee, dat niet. ‘Maar voor een nieuw en gedragen plan komt wat ons betreft zeker ambtelijke medewerking.’

Bettie Ruigrok vroeg zich aan het eind van het debat publiekelijk af waarom geld in deze kwestie kennelijk zo doorslaggevend is. ‘Als het goedkoper is om in Amsterdam een monument te slopen en nieuwbouw te plegen, dan kunnen we hier onze lol nog op.’ Verantwoordelijk stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje neemt half april een beslissing over het al dan niet verlenen van een sloopvergunning.