Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
actueel

UvA kiest | Gecombineerde vakbondslijsten grote winnaar bij OR-verkiezingen UvA

Sija van den Beukel,
22 april 2024 - 16:00

De gecombineerde vakbondslijst FNV-Aob is de grote winnaar van de ondernemingsraadverkiezingen die van 8-12 april plaatsvonden bij vier faculteiten. De lijst De Amsterdamse Academie (DAA) leverde flink in, maar is na de vakbondslijsten ruim de grootste partij. Nieuwkomers zijn actiegroep Casual UvA en de PhD-lijst.

De vakbondslijsten AoB en FNV zijn met de gecombineerde lijsten bij de Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica (FNWI) en de Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG) veruit de grootste partij geworden van de ondernemingsraden waarvan de verkiezingen tussen 8 en 12 april per faculteit of dienst plaatsvonden.

 

Het is puur de lijstcombinatie waar de partijen winst boekten: het aandeel zetels voor vakbondslijsten is dit jaar 24 zetels, waar het vorig jaar 23 zetels bedroeg. Die jaren vergelijken is lastig, omdat dit jaar de samenstelling van faculteiten waar de OR-verkiezingen plaats konden vinden weer anders was dan vorig jaar.

 

Opkomst
Nieuwkomer dit jaar was de deelcommissie van het Amsterdam University College (AUC), waar de opkomst met 80 procent gelijk ongeëvenaard hoog was, al is het AUC met rond de honderd kiesgerechtigde personeelsleden mogelijk een stuk behapbaarder om medewerkers naar de stembus te krijgen dan - in omvang veel grotere - faculteiten.

 

Bij de andere faculteiten was de opkomst vergelijkbaar met voorgaande jaren, zo kan FMG vaak rekenen op een opkomst van 50 procent en is bij FNWI een percentage van 30 procent gebruikelijker.

De actiegroep Casual UvA is voor het eerst met drie zetels vertegenwoordigd in de ondernemingsraad van de FGw

Casual UvA

Bij de Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) waar het de voorgaande jaren kiezen was uit de Amsterdamse Academie (DAA) en de vakbondslijsten is het speelveld opengebroken. Beide vakbondslijsten moesten daar flink inleveren ten behoeve van de vrije lijsten. Ook DAA leverde één zetel in, niet vanwege een gebrek aan stemmen maar omdat een gebrek aan kandidaten, waardoor de extra zetel doorschoof naar de lijst van Zamira Xhaferri. De PhD-lijst had met 25 stemmen net te weinig stemmen voor een zetel.


Ook is de actiegroep Casual UvA voor het eerst met drie zetels vertegenwoordigd in de ondernemingsraad van de FGw. Eén deelnemer uit de actiegroep was eerder al vertegenwoordigd in de raad, maar bundelt nu de krachten met andere leden in een aparte lijst. De lijst Casual UvA komt onder meer op voor vaste contracten voor structureel werk aan de UvA en democratisering van de besluitvorming bij FGw.

 

Bij FMG verandert er op de gecombineerde lijst FNV-AoB weinig: DAA behoudt haar positie met vier zetels. De opkomst was met 55,6% aan de FMG wat hoger dan normaal.

 

PhD-lijst debuteert
Bij de FNWI groeide het animo voor de vakbondslijsten juist flink en leverde DAA vier zetels in. De lijst Docenten4Docenten, die drie jaar terug met twee zetels voor het eerst in de onderwnemingsraad van de faculteit kwam, versterkte haar positie en heeft nu drie zetels in de raad. De PhD-lijst maakt haar debuut bij de bètafaculteit met maar liefst twee zetels. De lijst had echter maar één kandidaat opgesteld, waardoor de tweede zetel nu naar de Aob gaat.

 

Te weinig kandidaten

Evenals voorgaande jaren waren er ook dit jaar veel te weinig UvA-personeelsleden die zin hadden om zich de komenden drie jaar te bemoeien met het ondernemingsraadswerk. Als gevolg daarvan hoefden op verschillenden faculteiten en diensten geen verkiezingen te worden gehouden: alle kandidaten zijn automatisch benoemd. Het gaat dan om de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, tandheelkundefaculteit Acta en de Gemeenschappelijke UvA-diensten (GOR). Het Amsterdam UMC organiseert eigen ondernemingsraadverkizingen.