Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
actueel

UvA kiest | Internationals nemen studentenraden grotendeels over

Dirk Wolthekker,
29 april 2024 - 16:25

Of het de opkomst positief gaat beïnvloeden is nog koffiedik kijken, maar het zou zo maar een gunstige invloed kunnen hebben op de deelname aan de studentenraadsverkiezingen: internationale studenten hebben zich massaal kandidaat gesteld voor een zetel in een van de studentenraden. De verkiezingen beginnen op 13 mei.

Gaan de internationale studenten er dan voor zorgen dat de opkomst bij de studentenraadsverkiezingen dan eindelijk weer een weg omhoog vindt? Het is heel goed mogelijk, gezien het aantal internationals dat zich heeft aangemeld als kandidaat voor een van de lijsten die deelnemen aan de verkiezingen die over twee weken losbarsten.

 

Vorig jaar noteerde elke faculteit relatief hoge opkomstcijfers en de opkomst bij de centrale studentenraad (CSR) was zelfs 16 procent. Het lijkt laag – en het is ook laag – maar in vergelijking met de jaren ervoor was het een flinke stijging, die vooral te wijten leek aan de deelname van de internationals, die sinds enige jaren meedoen met lijsten waar voornamelijk internationale studenten op staan. Dat is ook dit jaar weer het geval.

CSR-voorzitter Noah Pellikaan noemt zijn partij Fuck this Party, maar welke partij hij daarmee bedoelt is niet duidelijk

Fuck this Party

Wie de demonstraties en manifestaties van activistische studenten aan de UvA de laatste maanden heeft gevolgd zal het niet verbazen dat de Activistenpartij inmiddels vaste voet aan de grond heeft gekregen aan de UvA. Bij de directe verkiezing voor de CSR brengt de partij liefst 33 kandidaten op de been met als lijsttrekker Stefana Feciuc, die nu ook al in de CSR zit, maar als afgevaardigde van de studentenraad van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Over twee weken is ze als lijsttrekker dus direct verkiesbaar.

 

Twee van de huidige voormannen van de Activistenpartij, CSR-voorzitter Noah Pellikaan en CSR-penningmeester Joaquim Becker, hebben beiden de partij de rug toegekeerd en beginnen voor zichzelf. Ze noemen hun partij Fuck this Party, maar welke partij ze daarmee bedoelen is niet duidelijk. Mogelijk bedoelen ze de Activistenpartij, waar ze immers zijn uitgestapt. Pellikaan zegt in een reactie: ‘We willen er een statement mee afgeven. Wat we bedoelen is “fuck the system”. De medezeggenschap heeft zeer beperkte macht. Terwijl we er dag en nacht voor werken, blijkt het uiteindelijk vaak niet meer dan window-dressing. Het hele systeem is zeer ineffectief.’

 

Aan de directe verkiezing van de CSR doen overigens in totaal zeven partijen mee. Naast de Activistenpartij en de partij Fuck this Party gaat het om UvASociaal, De Vrije Student, Inter, Humans are made equal en Sefa Student Party. Die laatste partij heeft zijn basis aan de Faculteit Economie & Bedrijfskunde, maar doet nu ook mee op centraal niveau.

Wie bij Communication van FMG iets anders zou willen stemmen dan UvASociaal komt van een koude kermis thuis, want dat kan niet

FMG en Acta

Op twee na zijn er op alle faculteiten voldoende kandidaten en partijen om ook echt iets te kiezen te hebben. Hierop zijn twee uitzonderingen, de FMG en tandheelkundefaculteit Acta. Om met Acta te beginnen: aan die verkiezing doet traditiegetrouw slechts één partij mee, namelijk partij Kies Acta. Die partij heeft acht kandidaten opgesteld voor de acht zetels tellende studentenraad. Alle acht kandidaten worden daarmee dus automatisch benoemd. Mogelijk vinden daardoor geen verkiezingen plaats bij Acta.

 

Iets vergelijkbaars doet zich voor bij de FMG, die traditiegetrouw is opgesplitst in subdistricten met per opleiding eigen zetels in de facultaire studentenraad. De studentenraad van de FMG telt in totaal twaalf zetels, waarvan drie naar het subdistrict Communication, maar in dat subdistrict doet alleen UvASociaal mee met acht kandidaten. Wie daar dus iets anders zou willen stemmen dan UvASociaal komt van een koude kermis thuis, want dat kan niet. Het subdistrict Child development and Education heeft twee zetels in de raad. Maar er hebben zich überhaupt geen partijen en kandidaten aangemeld, dus die studenten kunnen niet stemmen. De twee zetels zullen worden verdeeld over de twee andere subdistricten, Communication en Social Sciences.

 

PPLE

De studentenraad van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) heeft ook twaalf zetels, waarvan er sowieso vier naar het subdistrict Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) gaan. De vier kieslijsten bij PPLE tellen in totaal op tot negentien kandidaten, vrijwel uitsluitend internationals. En dat terwijl dertig procent van de PPLE-studenten gewoon uit Nederland afkomstig is, maar kennelijk geen behoeft heeft aan deelname aan de studentenpolitiek. Wellicht een indicatie dat internationale studenten hun kandidatuur ook of misschien vooral zien als noodzakelijke sociale activiteit. De deelnemende partijen zijn Inter, Activistenpartij, UvASociaal en Partij020.

 

Aan de FdR zelf blijven acht zetels over die bezet kunnen worden door twee partijen: De Vrije Student en de partij The Founding Students. De laatste partij wordt geleid door kandidaten die betrokken zijn bij de Amsterdam Law Firm. Doel is vooral andere studenten op weg te helpen in hun studie. Kandidaten zijn onder meer Fabian Que, teamleider van het Huiswerkinstituut Amsterdam en Hollando Bangun, oprichter van de Amsterdamse Pleit Vereniging, dat studenten helpt bij het ontwikkelen van hun spreek- en pleitvaardigheid.

 

Lief en Vrije geest

Aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) doen zes partijen mee voor twaalf zetels. Er valt dus veel te kiezen. Noah Pellikaan is ook hier (de enige) kandidaat van Fuck this Party. De Activistenpartij en UvASociaal hebben de langste lijsten. Nieuw bij de FGw is de partij Vrije geest. Bij de bètafaculteit (FNWI) zet traditiegetrouw de faculteitspartij Lief de toon met zestien kandidaten, maar ook hier doet de Activistenpartij mee met zes kandidaten. Zoals elk jaar opnieuw wordt de verkiezing bij geneeskunde gedomineerd door MFAS, dat met drie verschillende lijsten komt, afhankelijk van de fase van hun studie waarin studenten zich bevinden.

 

Getrapt

De samenstelling van de CSR verloopt getrapt. De raad telt veertien zetels, waarvan zeven direct worden gekozen. De andere zeven zetels worden afgevaardigd door de facultaire studentenraden, waarbij (in beginsel) elk van de zeven facultaire studentenraden één lid afvaardigt naar de CSR. En zo komt men dan op een raad van veertiel leden, die uit zijn midden eind juni een bestuur kiest.

 

De digitale stembureau’s zijn geopend van 13-17 mei. Check hier. De uitslag van de verkiezingen wordt bekend gemaakt op 22 mei.