Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Jim Moorman
actueel

UvA-student Jim Moorman (26) liep hersenletsel op: ‘Even wandelen lukt soms’

Wessel Wierda,
28 juni 2024 - 09:13

Rechtenstudent Jim Moorman stond op koers voor cum laude, maar ligt nu al vijftien maanden ziek op bed. Hij stootte zijn hoofd in het voorjaar van 2023, waardoor hij hersenletsel opliep. Met behulp van een crowdfunding-actie kan hij de behandeling betalen. ‘Als ik hier goed uit mag komen, wil ik mensen in soortgelijke posities helpen.’

In bed liggen, even kort wandelen, maar dan gauw weer naar bed. Met de ramen gesloten, zodat er geen geluid doorheen komt. Voor UvA-student Jim Moorman (26) is het bittere noodzaak, elke dag opnieuw. Zijn brein kan niet te veel prikkels verwerken; geluid van buiten leidt al snel tot hoofdpijn. Het zorgt ervoor dat hij vrijwel volledig afhankelijk is van de zorg van zijn ouders en vrienden.

 

Hoe anders was dat een jaar geleden. Jim stond midden in het leven, had veel sociale contacten en genoot van reizen. Hij had nog slechts twee tentamens te gaan en had een goede kans om zijn bachelordiploma rechten cum laude af te ronden. Na zijn studie wilde hij, met zijn indrukwekkende cijferlijst, aan de Zuidas gaan werken. Ook zou hij academisch onderzoek gaan doen in Italië.

 

Maar één moment van onbedachtzaamheid in het voorjaar van 2023 bracht een einde aan dat leven vol kansen en mogelijkheden. Bij het instappen stootte hij zijn hoofd ongelukkig tegen het bovenste deel van de auto. ‘Ik dacht niet meteen dat het foute boel was,’ zegt Moorman. Een korte pijnscheut, verder leek het mee te vallen. Tot hij vijf uur later naar zijn scherm tuurde om aan zijn scriptie te werken en ineens wazig begon te zien. Hij werd duizelig en kreeg plots een stekende hoofdpijn.  

 

Hersenletsel

Een scan in het ziekenhuis wees uit dat hij hersenletsel had opgelopen. Dat hij net aan het herstellen was van een corona-infectie die zijn volledige brein had aangetast, zal daar eveneens aan bijgedragen hebben, denken artsen uit de VS, hoewel ze dat in Nederland weerspreken. Hoe dan ook: sindsdien is hij bedlegerig en staat zijn leven op zijn kop. Via een crowdfunding-actie probeerde hij de afgelopen tijd een prijzige behandeling in de VS te bekostigen – een specialistische die in Nederland niet gegeven wordt. Dinsdag is de teller de 30.000 euro gepasseerd – genoeg om de behandeling mee te financieren.

‘De behandeling zal pittig worden, je gaat volledig over je grenzen heen’

Wanneer Folia hem spreekt, is dat nieuws net tot hem gekomen. ‘Ik ben er echt heel blij mee. Drie dagen geleden zat ik pas op de helft en toen ging het opeens hard.’ De behandeling zal pittig worden, zegt hij. Elke dag van acht uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds therapieën volgen. ‘Mensen moeten hierbij altijd overgeven, eigenlijk ga je volledig over je grenzen heen.’ Extra zwaar is dat hij al vijftien maanden alleen maar thuis zit, waardoor de behandeling een flinke omschakeling zal worden in zijn dagritme.

 

Andere mensen helpen

Maar het is het dubbel en dwars waard voor Jim, want eindelijk is hij verlost van de uitzichtloze situatie. Hij heeft meteen nieuwe plannen gemaakt voor de toekomst. Zijn doel is niet meer om naar de Zuidas te gaan. ‘Door mijn hersenletsel weet ik nu hoe het is om in een positie te zitten waarin je helemaal niets meer kunt. Als ik hier goed uit mag komen, wil ik andere mensen in soortgelijke posities gaan helpen, omdat ik nu weet hoe erg je die hulp dan nodig hebt.’

 

Mede daarom vertelt Moorman ook graag zijn verhaal. Het telefoongesprek gaat hem goed af: zijn stem is helder en vast, af en toe lacht hij, maakt hij grapjes. Hoe hij zich voelt, wisselt met de dag. Desgevraagd laat hij wel weten dat hij na het interview niet kan gaan wandelen, laat staan een actievere activiteit ondernemen. Dat zou een teveel aan prikkels betekenen. Hij zal terug zijn bed ingaan, onder de dekens en met de ramen dicht.

 

De crowdfunding-actie van Jim staat nog altijd open. Het extra geld zal naar de nazorg in Nederland gaan, dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.