Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

‘Campusboer’ beretrots op komst kippen naar Amstelcampus

Ramon Holle,
2 oktober 2014 - 17:37
Trots poseert ‘campusboer’ Rinke van Couwelaar met het eerst gelegde ei. Met de komst van kippen naar ‘zijn’ Boerhaave Boerderij op de Amstelcampus is zijn grote wens uitgekomen. Van Couwelaar, docent bij de minor Ondernemerschap aan de HvA, wilde sinds het begin van de boerderij al heel graag kippen hebben en nu is het zo ver.

Initiatiefnemer Van Couwelaar begon de stadsboerderij in juni op een ongebruikt stuk grond naast Studio HvA. Buurtbewoners, studenten en medewerkers kunnen daar zelf in houten bakken groente en fruit verbouwen. Het begon als een spontaan idee, maar met de komst van de kippen lijkt het toch een serieuze boerderij te worden. Naast groenten en fruit worden er nu dus ook eieren geproduceerd achter het Kohnstammhuis. Van Couwelaar weet nog niet precies wat hij met de eieren gaat doen. ‘Ik leg ze in een bakje voor de verkoop of wie weet kunnen ze er wat mee bij de kantine hier in het Kohnstammhuis,’ aldus Rinke. Het eerste ei heeft hij aangeboden aan de voorzitter van het College van Bestuur Louise Gunning.

Captain Kentucky
Voor geboren Amsterdammer Van Couwelaar is het boeren niet vanzelfsprekend. De verzorging van kippen is voor hem dan ook nieuw. Hij hoeft dat niet helemaal alleen op zich te nemen. 'Buurtbewoners hebben toegezegd mee te willen helpen.' Van Couwelaar heeft al aardig wat namen paraat voor de kippen. ‘De stoerste kip noem ik Captain Kentucky,’ vertelt hij. Zijn collega Michael Tuguntke, die er na het zien van de hokken als de kippen bij is, grapt dat ‘Rinke het aantal chicks kunstmatig omhoog brengt’. Bij de minor bestaat driekwart van de studenten uit jongens.

Lees meer over