Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Startpad: een ‘mini-startup-dorp’ op de Amstelcampus

Carlijn Schepers,
13 februari 2015 - 06:53

De HvA moet ondernemender worden, startups faciliteren en een plek zijn waar studenten met een eigen bedrijf of met plannen daarvoor elkaar kunnen ontmoeten. Of zoals Martin Haring, programmamanager ondernemerschap van de HvA, het gisterenmiddag zegt: ‘Studentondernemers in de etalage zetten.’ Dat is het doel van project Startpad, waarvoor de HvA in zee gaat met ontwerpers en architecten van Overtreders W en bureau Sla. Het idee: overal over de Amstelcampus kleine bedrijfsruimtes plaatsen waar studenten met hun ondernemingen in kunnen trekken, elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Dat inspireren gebeurde gisteren volop bij de presentatie van de plannen, maar er moeten nog veel vragen worden beantwoord.

Samenwerkende disciplines
In het gebouw van B.Amsterdam in Nieuw-West, een organisatie die startups helpt en ze werkruimte biedt, presenteerden de bureaus hun ideeën aan studenten. ‘Het idee is dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken,' legt Haring uit. ‘Studenten bouwkunde ontwikkelen en bouwen de units, informaticastudenten zorgen voor het digitale platform, rechtenstudenten kijken naar de juridische kant en economiestudenten bedenken de sales-kant.’

De plannen zijn veelbelovend: met bouwstenen kan een eigen startup-community worden gebouwd rondom de gebouwen van de Amstelcampus. De bouwstenen zijn: bedrijfsruimtes van vier, tien of zestien vierkante meter, groenvoorziening, bruggen, tribunes, meubels, paden en specials. ‘Zo’n special kan bijvoorbeeld een pizza-oventje zijn temidden van de bedrijfsruimtes. Dan kan worden afgesproken dat één iemand daar de verantwoordelijkheid over heeft en eens per week voor iedereen pizza’s bakt,’ vertelt Reinder - what's in a name? - Bakker van Overtreders W. Het water loopt de aanwezige studenten al in de mond.

Bedrijfsdorpjes op het dak
De presentatie ziet er gelikt uit. Het concept op het scherm lijkt wel een game. Er zijn boompjes, gebouwtjes, bruggen en paden te zien: puzzelstukjes om je eigen ‘mini-startup-dorpje’ te bouwen. ‘De studenten bouwkunde gaan aan de slag met het bouwen van drie prototypes. Voor juni zijn die af en trekken de eerste startups erin,’ zegt Haring. Hoe het daarna verder gaat, is afhankelijk van de vraag. ‘Studenten kunnen bijvoorbeeld met crowdfunding of sponsoring geld bij elkaar sprokkelen om hun startup er te vestigen. Zo kan het groeien.’ Bovendien zijn de units verplaatsbaar en kunnen ze er dus ook tijdelijk staan. Er zijn zelfs plannen om de bedrijfsdorpjes op de daken van de HvA-gebouwen te plaatsen.

De presentatie eindigt met sheet met een waslijst aan vragen. ‘Er zijn nog veel vragen, onder andere over de financiering, maar die moeten in de loop van het proces worden beantwoord,’ zegt Suzanne Hansen, projectleider Startpad na afloop. ‘Het is een sneeuwbal die moet gaan rollen. Voor nu is vooral het idee belangrijk: ondernemende studenten en hun startups bij elkaar brengen. Kijk hoe enthousiast ze zijn, het is toch fantastisch als zij elkaar kunnen helpen? Dus spread the word dat we studenten met startups zoeken!’