Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
actueel

Bussemaker houdt democratisering af

Henk Strikkers,
2 december 2015 - 22:34

Een voorstel waarin de democratisering doorslaat, maar een nota waar wel interessante punten in staan. Dat was, samengevat, de reactie van vrijwel iedere politieke partij op de nota Op naar de nieuwe universiteit van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Minister Bussemaker deelde die mening vanavond niet. ‘Veel aandacht voor structuur, weinig aandacht voor cultuur,’ was haar conclusie.

Naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting en de dynamiek daar omheen schreef Van Dijk een zogenaamde initiatiefnota, een reeks voorstellen voor wets- en beleidswijzigingen. ‘Ik bespeur veel goodwill om dingen te verbeteren,’ zei Jasper van Dijk over die notaLees hier de volledige initiatiefnota van Jasper van Dijk.. ‘Ik denk dat de afgelopen jaren hebben aangetoond dat de kloof tussen bestuur en werkvloer en collegezaal te groot is geworden.’ In zijn nota pleit Van Dijk onder meer voor een democratischer bestuur, minder rendementsdenken en minder managers op de universiteit en hogeschool. Ook zou hij graag op één universiteit of hogeschool al snel met een aantal punten willen experimenteren.

 

Vrijwel alle partijen zagen positieve punten in de nota, die vanavond werd besproken. D66’er Paul van Meenen prees de vergaande voorstellen voor democratisering, PvdA’er Mohammed Mohandis zag heil in het versterken van opleidingscommissies en CDA’er Michel Rog wilde met de SP nadenken over het splitsen van het vastgoedbudget en het onderwijs- en onderzoeksbudget van universiteiten en hogescholen. Volgens Rog en Van Dijk zou onderwijs te vaak lijden onder financieel verlies van de vastgoedtak van universiteiten of hogescholen.

 

Cultuurverandering

Minister Bussemaker was echter veel terughoudender dan de Kamerleden. Meermaals benadrukte ze dat de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek minimumbepalingen heeft en dat universiteiten zelf altijd democratischer kunnen zijn dan de wet voorschrijft. Daarnaast stelde Bussemaker meer te zien in cultuurveranderingen op hogescholen en universiteiten dan in het veranderen van wetten en beleid. ‘Het initiatief ligt wel bij de academische gemeenschap en dat wil zeggen: bij studenten, docenten en bestuur,’ zei Bussemaker. ‘Ik wil het niet van bovenaf opleggen.’ Het voorgestelde experiment bij één hogeschool of universiteit vond Bussemaker wel de moeite waard, zolang universiteiten en hogescholen er maar zelf mee komen.

Foto: Daniël Rommens
Het bezette Maagdenhuis

Schade aan het Maagdenhuis

Kamerleden Michel Rog (CDA), Pieter Duisenberg (VVD) en Roelof Bisschop (SGP) vroegen wederom aandacht voor hun motie om de schade die door de Maagdenhuisbezetting werd veroorzaakt op de bezetters te verhalen. Met name GroenLinks-lid Rik Grashoff en Jasper van Dijk kwamen in een woordenwisseling terecht met de VVD en het CDA over die schade, die door CDA, VVD en SGP steeds onjuistDe totale schade die de UvA leed door de bezettingen van het Maagdenhuis en het Bungehuis bedroeg 668.000 euro. De daadwerkelijke schade aan de panden was minder dan een vijfde van dat bedrag. Het grootste deel bedroeg beveiligingskosten. werd aangehaald als 500.000 euro schade aan het Maagdenhuis.

 

De kans dat die schade, zoals de Kamerleden willen, daadwerkelijk nog op de bezetters wordt verhaald is heel klein. Minister Bussemaker benadrukte voor de vijfde keer dat het een beslissing van de UvA is om de schade niet af te wentelen op de bezetters. ‘Ik heb al eerder aangegeven dat ik de vernielingen afkeur,’ vertelde Bussemaker, die tegelijkertijd zei de behoefte niet te voelen om nogmaals met de UvA te spreken over het besluit om de schade te claimen bij de verzekeraar. Desondanks dienden de VVD, het CDA, de SGP en de PVV nogmaals een motie in om Bussemaker te vragen alles in het werk te stellen om de schade op de bezetters te verhalen. Over die motie wordt dinsdag aanstaande gestemd.