Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Amsterdams Erfgoed
actueel

Drie geesteswetenschappers krijgen tonnen van NWO

Steffi Weber,
7 januari 2016 - 07:46

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan drie UvA-onderzoekers financiering toegekend vanuit haar programma Vrije competitie geesteswetenschappen. Dit potje van de wetenschapsfinancier is bedoeld voor 'de beste geesteswetenschappelijke onderzoeksvoorstellen, zonder thematische randvoorwaarden.' In totaal hebben tien onderzoekers de toekenning ontvangen.

De vrije competitie financiert vrij onderzoek dat niet binnen de thematische financieringsinstrumenten valt. Wetenschappers bepalen dus zelf wat ze gaan onderzoeken, zolang het maar past binnen de geesteswetenschappen. De drie UvA-onderzoekers die de financiering toegekend kregen zijn hoogleraar computationele geesteswetenschappen Rens Bod, Gerard Steen, hoogleraar taalbeheersing, en James Symonds, hoogleraar Historical Archaeology above the Alps.

 

Bod, hoogleraar computationele en digitale geesteswetenschappen, krijgt de financiering voor een project over een nieuwe vorm van wetenschapsgeschiedenis. Dat ontvangt hij samen met professor Jeroen van Dongen, hoogleraar aan de bètafaculteit. Hoogleraar taalbeheersing Gerard Steen gaat onderzoeken waarom en hoe mensen zich kunnen verzetten tegen ongewenst metafoorgebruik en James Symonds, hoogleraar Historical Archaeology above the Alps onderzoekt beerputten die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werden opgegraven op het Waterlooplein om zo tot nieuwe inzichten te komen over het dagelijks leven van de - merendeels joodse - bewoners in deze stadswijk in de 17de en 18de eeuw.

 

De wetenschappers krijgen tussen de 500.000 en 750.000 euro per aanvraag. De maximale financieringstermijn is zes jaar voor het hele project.