Tentoonstelling in APM over kleurenfotografie van voor 1918

22 juni 2018 - 16:11

De komende maanden is in het Allard Pierson Museum van de UvA een tentoonstelling over Kleurenfotografie van voor 1918 te zien. Het gaat om werken uit de collectie van de Franse bankier Albert Kahn die vanaf 1908 volkeren over de hele wereld liet fotograferen om de wereldvrede te bevorderen. De foto’s uit de collectie van Kahn zijn voor het eerst in Nederland te zien. De tentoonstelling is tot en met 6 januari 2019 geopend. Lees hier meer informatie over de expositie.

TU Eindhoven wint WK robotvoetbal

22 juni 2018 - 13:07

De robots van de Technische Universiteit Eindhoven versloegen Portugal met 1-0 tijdens de finale. Hierdoor werden ze kampioen in de Middle Size League waarin rijdende robots van 80 centimeter hoog spelen. Het UvA-team deed mee aan de Standard Platform League waarin elk team dezelfde robots heeft, maar andere software gebruikt. Helaas lag de UvA er na de tweede ronde uit. Ze speelde gelijk tegen Brazilië en haalde de kwartfinales niet.

Burgemeester Van Aartsen noemt ontruiming Roeterseiland proportioneel

22 juni 2018 - 12:03

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft deze week in de gemeenteraad gezegd dat hij het idee heeft dat de ontruiming van de Roeterseilandcampus op vrijdagavond 8 juni proportioneel was. Dat meldt ScienceGuide. ’Ik hoop dat men in een vervolg ook weet: een nachtelijk verblijf gaan we niet doen. Ik begrijp daarom het optreden van de collegevoorzitter ook volledig. Daar zijn ook eerder tussen gemeente, de universiteit en de politiek afspraken over gemaakt,’ zo tekende ScienceGuide uit de mond van Van Aartsen op.

LSVb: Universiteiten en hogescholen niet helder over profileringsfonds

22 juni 2018 - 10:06

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) verantwoorden universiteiten en hogescholen in hun jaarverslag niet goed genoeg wat er gebeurt met het geld dat in het profileringsfonds zit. Dat is bedoeld voor studenten die studievertraging oplopen wegens gezondheidsredenen, bestuursjaren of overmachtsituaties. De LSVb heeft een tabel gemaakt die instellingen kunnen invullen om aan hun verantwoordingsplicht te voldoen.

‘Veel buitenlandse studenten eenzaam’

21 juni 2018 - 10:28

Veel buitenlandse studenten zijn eenzaam en hebben weinig contacten met Nederlandse studiegenoten. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het European Students Network (ESN) onder driehonderd internationale studenten. De studenten hebben vooral veel contacten met elkaar: ze wonen vaak samen met andere buitenlandse studenten en gaan naar borrels speciaal voor internationale studenten, blijkt uit de enquête.

Bètafaculteit ruimt fietsen op

21 juni 2018 - 10:01

Deze week is de bètafaculteit begonnen met een grote fietsopruimactie. Alle fietswrakken in de stallingen worden gelabeld. De fietsen die er op 9 juli nog staan worden verwijderd. De fietsen worden vervoerd naar het Fietsendepot aan de Strekkerweg en blijven daar 3 maanden staan. Fietsen ophalen aldaar kost 12,50 euro.

SummerFest REC vandaag op Roeterseilandcampus

21 juni 2018 - 10:01

Op de Roeterseilandcampus start vandaag om 16.30 uur het SummerFest Roeterseiland: een festival met ‘bands, dj’s, een silent disco, karaoke en sport en games’, bedoeld voor UvA-studenten en -medewerkers van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, de Faculteit Economie & Bedrijfskunde, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Politics, Psychology, Law & Economy (PPLE). Klik hier voor het Facebook-event.

 

Twee geesteswetenschappers krijgen NWO-subsidie

20 juni 2018 - 16:19

UvA-wetenschappers Maartje Stols-Witlox en Karina van Dalen-Oskam hebben een subsidie van 750.000 euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Stols-Witlox gaat onderzoek doen naar waarom Rembrandt en zijn tijdgenoten gekleurde gronderingsverf gingen gebruiken waar zijn voorgangers witte verf gebruikten. Van Dalen-Oskam gaat onderzoek naar hoe de digitalisering het schrijfproces verandert en hoe schrijfprocessen gedocumenteerd kunnen blijven zonder fysieke kladjes. De beurzen komen uit het programma Vrije competitie geesteswetenschappen.

AMC'ers winnen Amsterdam Science & Innovation Award

20 juni 2018 - 15:48

Wouter Potters en Jonathan Coutinho van Amsterdam UMC - locatie AMC hebben gisteren de Amsterdam Science & Innovation Award (Amsia) en het bijbehorende bedrag van 10.000 euro gewonnen. Ze krijgen de innovatieprijs voor een mobiele scanner die hersengolven kan meten. De scanner moet direct kunnen aangeven hoe erg de beroerte van een patiënt is, waardoor direct in de ambulance de juiste behandeling kan worden toegepast. ‘Een wetenschappelijk uniek en creatief idee,’ zo noemde de jury het. De Amsia is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door UvA, HvA, VU en AUMC aan wetenschappers met innovatieve ideeën.