Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: L'uomo delinquente - Cesare Lombroso
opinie

Op z'n Duits | Schedelmeet jezelf naar de beste partner

Linda Duits,
25 mei 2018 - 07:27

Het zou zo handig zijn als je aan iemands hoofd zou kunnen zien of hij een klootzak is. Dat brede kaken een crimineel karakter verklappen. Of dat vrouwelijke trekjes erop wijzen dat hij het liefst een langdurige monogamie relatie wil. Of dat hij geneigd is tot vreemdgaan.

Ik dacht dat de frenologie en fysionomie allang naar het rijk der fabelen waren verwezen. De vorm je hoofd of hersenen zegt niets over je karakter. Toch blijven zulke ideeën opduiken, ik denk omdat sociaaldarwinisme zo overzichtelijk lijkt. Er zijn nog steeds wetenschappers die menen dat je gezichtskenmerken informatie bevatten over je persoonlijkheid en je voorkeuren. Hun studies vinden daar bewijs voor.

 

De gelaatkunde was vorig jaar weer even helemaal terug toen een onderzoeker claimde dat hij een computer een gaydar kon aanleren. ‘Een algoritme dat aan je gezicht ziet of je homo of hetero bent’ schreef Trouw. Onzin, schreef ik zelf na het lezen van het onderzoek. De AI had geen biologische waarheid ontdekt. Hij kon op basis van variabelen die door mensen zijn ingegeven en die culturele ideeën over homoseksualiteit weerspiegelen, redelijk goed vaststellen welke van twee personen homo is, als daadwerkelijk een van die twee homo is.

‘Het is vreselijk eng dat er onderzoekers zijn die menen dat seksualiteit een vaststaande biologische waarheid is die af te lezen is aan andere vaststaande biologische markers’

Het is bijzonder gevaarlijk dat nieuwsmedia niet correct over een dergelijke studie kunnen rapporteren. Daarnaast is het vreselijk eng dat er onderzoekers zijn die menen dat seksualiteit een vaststaande biologische waarheid is die af te lezen is aan andere vaststaande biologische markers. Dat blijkt helemaal niet zo uitzonderlijk.

 

In het onderzoek naar socioseksualiteit bestaat een subveld dat zich bezighoudt met gelaatkunde en deze zogenaamde seksuele oriëntatie. Socioseksualiteit verwijst naar de mate waarin een individu de voorkeur geeft aan lange of korte relaties. Als je een ‘unrestricted sociosexual orientation’ hebt, heb je meer interesse in vrijblijvende seks, terwijl ‘restricted’ wijst op een zucht naar liefde en verbintenis. Het concept is populair onder evolutionairpsychologen die het graag gebruiken om te speculeren over de geschiedenis van mannen als natuurlijke jagers en vrouwen als hun onontkoombare prooi.

 

Respondenten blijken in staat op basis van echte en gemanipuleerde foto’s vast te stellen of een individu restricted of unrestricted is. Daarbij spelen vermeende mannelijke, vrouwelijke of androgyne trekken een rol – zie deze studie uit 2008 en deze uit 2011. Beide studies zijn overigens goed geciteerd en komen uit journals met aardige impactfactoren.

‘Mannen die niet aan de vrouw komen worden daar agressief van, en die agressie kan je ondervangen door hen gewoon een vrouw toe te wijzen’

De vorm van het hoofd blijkt een geaccepteerde maat binnen bepaalde takken van psychologie. Ik trof een bloeiend vakgebied waar van alles te ontdekken is. Zo verschijnt er volgende maand in Archives of Sexual Behavior een artikel waarin vastgesteld wordt dat de de verhouding tussen de hoogte en de breedte van het gezicht een indicator is van socioseksualiteit. Niet alleen dat: die ratio is ook een goede voorspeller van je libido en van voorgenomen ontrouw bij mannen.

 

Nu zou ik kunnen opmerken hoe vreemd het is dat geen van de onderzoekers doorheeft dat de voorkeur die je hebt voor hook-ups of relaties, de zin die je hebt in seks en de neiging die je hebt om het gras van de buren te koesteren allemaal niet stabiel zijn tijdens je leven. Ze veranderen met je mee. Ik zou een verklaring daarvoor kunnen zoeken in het feit dat deze studies allemaal zijn uitgevoerd met bachelorstudenten, de meest onderzochte ter wereld die uiteraard niet representatief is voor de wereld. Maar ik kan ook meedenken en bezien hoe we schedelmeten kunnen inzetten om wereldproblemen te verhelpen.

 

Afgelopen weekend las ik met interesse hoe Jordan Peterson, waarschijnlijk niet geheel ontoevallig hoogleraar psychologie, voorstander is van gedwongen monogamie. Mannen die niet aan de vrouw komen worden daar agressief van, en die agressie kan je ondervangen door hen gewoon een vrouw toe te wijzen. Het leidde tot sputterende vrouwtjescolumnisten die – net als ik – geen zin hebben om uitgeleverd te worden aan de incels.

 

Maar dat hoeft dus helemaal niet zo tegen de wil in! Gezichtsherkenningsdata zijn gewoon te koop bij Facebook, en zo kunnen we op basis van gelaat en bijhorende socioseksualiteit matches maken. Effectief, duurzaam en geheel biologisch verantwoord.