Bij seks denk je niet zo snel aan competenties. Dat woord associeer ik met portfolio’s en Blackboard en andere deprimerende dingen die onderwijsbestuurders bedenken. Het concept ‘seksuele competentie’ komt uit de ontwikkelingspsychologie en klinkt heel ongeil. Het staat voor ‘het vermogen om deel te nemen aan seksuele praktijken met succesvolle processen en uitkomsten’. Brrrr. Kunnen onderzoekers die zulke termen gebruiken ons echt iets bijbrengen over seks?
Een recent artikel in The Journal of Sex Research is geheel gewijd aan sexual esteem in de studententijd. Seksuele competentie hangt samen met hoe goed je denkt dat je bent in bed. De onderzoekers komen tot een aantal voorspellers van dat zelfvertrouwen. Let op: het betreft Amerikaanse studenten en die hebben soms wonderlijke waarden. Nog een caveat: het gaat over hetero’s en ook zij houden er soms rare ideeën op na.
Hoe meer je zoent, hoe hoger je jezelf seksueel acht. Dat is ook zo voor orale seks en seks met penetratie. Niet alleen telt hoe vaak je het doet, maar ook met hoeveel mensen. Hoe meer mensen je tongt, hoe beter je je voelt. Hetzelfde geldt voor orale seks, maar niet voor penetratieseks. Misschien komt dit door de malle definities die meisjes soms hanteren: als je vaak neukt ben je een slet, maar als je alleen op je knieën gaat, telt het niet. Bij jongens leveren meer penetratiepartners trouwens wel hoger zelfvertrouwen op.
Deze resultaten voelen onbevredigend. Moet je nu veel orale seks afgeven of juist afnemen? De onderzoekers zwijgen. Ik snap best dat je je een baas voelt als je veel gepijpt wordt, maar is vaak pijpen ook goed voor je zelfvertrouwen? Uit de studie blijkt eveneens dat studenten die lang in een relatie zitten óók meer seksueel zelfvertrouwen hebben. Hoe dat samengaat met veel bedpartners, leggen de auteurs evenmin uit. Misschien hebben die Amerikaanse heterostudenten wel allemaal open relaties.
Dit soort onderzoek vertelt ons niets over theoretische achtergronden of daadwerkelijke praktijken. Waartoe dient het dan eigenlijk? Iedereen die weleens goede seks heeft weet dat je je daardoor extra sexy voelt. En hoe sexyer je je voelt, hoe meer je seks uitstraalt en hoe meer seks je scoort. Daar zit geen woord ontwikkelingspsychologie bij. Terug naar de competenties. De onderzoekers stellen dat seksuele competentie noodzakelijk is om later als volwassene gezonde, langdurige en toegewijde relaties te hebben. Met andere woorden: rondsletten in je studententijd – met wisselende partners of een vaste prik – is goed voor als je straks gaat settelen. Waarom dat is weten ze niet, maar ik zou hun advies gewoon ter harte nemen.