Tandheelkundefaculteit Acta, waarin UvA en VU samenwerken, gaat een lastig jaar tegemoet. De faculteit werd afgelopen jaar gedwongen een herstelplan voor het onderwijs in gang te zetten, maar dat tikt flink aan in de begroting voor 2021. Daar komen de coronamaatregelen nog bovenop. Het gevolg: een tekort van 7 procent.
Het tekort blijkt uit de conceptbegroting 2021 van de UvA, die nog tot 20 oktober ter consultatie voorligt bij de academische gemeenschap. De inkomsten van Acta zullen komend jaar 49,7 miljoen bedragen, maar de uitgaven 53,3 miljoen. Het gaat in absolute termen dus om een tekort van 3,7 miljoen. Interimdecaan Frank Abbas laat weten dat het begrote tekort ‘grotendeels samenhangt’ met extra kosten om veilig te werken in coronatijd, teruglopende inkomsten uit patiëntenzorg en een terugloop in inkomsten uit contractonderzoek. ‘Daarnaast worden hoge kosten gemaakt voor het onderwijsherstelplan in het her-accreditatieproces.’
Complexe verrichtingen
Dit herstelplan voor het onderwijs is noodzakelijk omdat Acta afgelopen jaar een gele kaart kreeg van accreditatieorganisatie NVAO, dat de kwaliteit van het tandheelkundeonderwijs onvoldoende achtte omdat studenten te weinig zogenoemde ‘complexe verrichtingen’ op ‘echte patiënten’ uitvoeren. Het gaat daarbij om lastige operaties zoals wortelkanaalbehandelingen. Patiënten moeten daarvoor vaak flink in de buidel tasten en laten het daarom zitten. Gevolg: gebrek aan oefening door studenten. Om dat kwaliteitstekort te verhelpen worden volgens Abbas ‘bepaalde verrichtingen in de zorg nu gratis aangeboden’, wat zijn weerslag vindt in de begroting voor komend jaar. ‘En mogelijkheden om de inkomsten te vergroten zijn er nauwelijks.’
Dit betekent dus dat de kosten bij Acta volgend jaar omlaag moeten. Abbas: ‘Onder meer door een strikt vacaturebeleid, het beperkt uitvoeren van niet veiligheid gerelateerd onderhoud en investeringsbeperkingen.’ Met een strikt vacaturebeleid wordt bedoel dat er een ‘nee, tenzij-beleid’ zal worden gevoerd. Daarnaast worden investeringen in huisvesting en een deel van de geplande investeringen in ICT uitgesteld.
Decaan
Overigens speelt Acta in de zogenoemde ‘doorkijk’ naar de jaren 2022 tot en met 2024 weer quitte. Dat is dan niet alleen gunstig voor studenten, docenten, wetenschappers en rekenmeesters, maar ook aantrekkelijk voor de nieuwe decaan die naar verwachting in de loop van 2021 zal aantreden.
Abbas werd in juli 2019 voor twee jaar aangesteld als tijdelijk opvolger van de vertrokken decaan Albert Feilzer, voor wie maar geen opvolger werd gevonden. Daarom werd Abbas, net met emeritaat, voor twee jaar uit Groningen gehaald, maar die termijn loopt midden volgend jaar dus af. De vacaturestop – ‘nee-tenzij’ – geldt niet voor de aanstelling van een nieuwe decaan, als die nu wel gevonden wordt.