Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Twee CSR-zetels voor 020, maar UvASociaal blijft de grootste
Foto: De vijf lijsttrekkers voor de CSR: Luana Lenz, Yourie Bras, Tessa Trapp, Sofia Neumayer Toymil en Abigail Gilchrist
actueel

Twee CSR-zetels voor 020, maar UvASociaal blijft de grootste

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
11 juni 2021 - 17:01

Drie zetels voor UvASociaal, twee voor 020, één voor De Vrije Student en één voor Inter. Dat is de verdeling van de directe zetels in de Centrale Studentenraad (CSR) na de verkiezingen van vorige week. De opkomst bij de CSR blijft steken op 11,2 procent, iets onder het percentage van vorig jaar (11,9 procent). De opkomst bij de opleiding PPLE is als vanouds het hoogst, maar toch een flink stuk lager dan vorig jaar.

De opkomst bij de studentenraadsverkiezingen is al jaren laag, maar corona heeft daar vermoedelijk nog een schepje bovenop gedaan: fysiek campagne voeren was ook dit jaar niet mogelijk want de campussen waren grotendeels nog dicht en veel studenten waren niet op de UvA. Er deden dit jaar opnieuw vijf partijen mee aan de verkiezing van de directe zetels in de CSR. Opvallend zijn de zetels voor partij 020 (tot voor kort 020Together), een partij met voornamelijk internationals op de lijst. Zie ook de verdeling hieronder. 

 

(Lees verder onder de infographic)

Steeds meer internationals 

Of het de methode is om zetels te winnen is niet zeker, maar 020 heeft een supergelikte Engelstalige site met chatfunctie, gestroomlijnde kandidatuur, blogs en vlogs en een partijprogramma met de wervende titel ‘A pragmatic approach to progressive beliefs’. Ook bij de verkiezing van de facultaire raden haalde 020 zetels: bij de economiefaculteit (2), bij geesteswetenschappen (2, maar slechts 1 kandidaat opgesteld), bij social sciences (2), bij psychologie (2), bij communicatiewetenschap (1) en bij PPLE (1). Tel daarbij op de zetels die de (ook internationale) partij Inter haalde en je kunt zeggen dat de internationalisering van de UvA steeds meer te zien is in de samenstelling van de studentenraden en een potentiële machtsfactor is.

 

De Activistenpartij van Luana Lenz en Tammie Schoots haalde geen directe zetels in de CSR, wel twee zetels in de facultaire raad van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Die zetels gaan overigens naar Schoots en Carlos van Eck. Schoots is inmiddels een UvA-brede bekendheid als het gaat om de medezeggenschap. Ze doet al verschillende jaren mee en zat ook al eens een blauwe maandag in het bestuur van Asva. Vorig jaar deed ze mee met de Anticorona-partij en won daarmee een zetel. Ook vocht ze de uitslag aan wegens in haar ogen ongeoorloofde weggeefacties van partijen.

‘List Sefa heeft geduchte concurrentie gekregen van de internationale partijen Inter en 020, die samen drie van de tien zetels hebben in de facultaire raad’

Dit jaar nam Schoots deel namens de Activistenpartij met de persoonlijke slogan ‘Ik ben helemaal klaar met de UvA-poppenkast’. Bij geesteswetenschappen blijft partij Tof overigens de belangrijkste machtsfactor die zeven van de twaalf zetels in de facultaire raad bezet, al haalde Tof vorig jaar nog tien van de twaalf zetels. De drie zetels die Tof verloor gingen naar de Activistenpartij en 020.

 

Lief blijft oppermachtig

Bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde valt op dat de jarenlange dominantie van List Sefa is doorbroken: in twee jaar tijd is het aantal zetels dat List Sefa haalde meer dan gehalveerd. Van zeven (2019) naar vijf (2020) naar drie (2021). List Sefa lijkt geduchte concurrentie te hebben gekregen van de partijen Inter en 020, die nu samen drie zetels hebben in de facultaire raad van tien zetels. Ondertussen is UvASociaal er met de buit vandoor gegaan en met vier zetels de grootste geworden.

 

Bij de bètafaculteit (FNWI) gaat de dominantie van Lief wel gewoon door. Lief is er nog steeds oppermachtig, hoewel de trend wel naar beneden neigt van tien (2019) naar negen (2020) naar acht nu, terwijl de ‘gratis bier’-partij Slaafs stabiel op drie staat. Bij rechten is faculteitspartij OpRecht nog steeds de grootste partij met vier zetels. De resterende vier zetels worden verdeeld tussen De Vrije Student (3) en Inter (1).

 

Kelderende opkomst

Bij tandheelkundefaculteit Acta kelderde de opkomst in vergelijking met vorig jaar van 37,8 procent naar 23,7 procent nu. Misschien ligt het aan de éénpartijdemocratie van Kies Acta, want dat is al jaren de enige partij die deelneemt aan de verkiezingen. Dit jaar met negen kandidaten voor acht zetels, dus waarom zou je dan nog gaan stemmen, hooguit om een voorkeursstem uit te brengen. Vorig jaar kreeg Anouar Sabaouni, die toen op nummer vijf van de lijst stond, gigantisch veel voorkeurstemmen (89), waarna hij dit jaar prompt tot Kies Acta-lijsttrekker werd gebombardeerd, maar dat werkte dan weer niet zo goed: hij kreeg slechts 37 stemmen, vier minder dan de nummer negen op de lijst Fatma Dagdeviren, die met 41 stemmen ruimschoots gekozen werd en het meeste aantal stemmen behaalde bij Acta.

‘UvA-breed werden de meeste stemmen vergaard door UvASociaal-lijsttrekker Sofia Antonia Neumayer Toimil. Zij kreeg 273 stemmen’

Bij de districten geneeskunde en geneeskunde-coschap heerste eerder ook altijd de éénpartijdemocratie, maar daar werd de hegemonie van MFAS vorig jaar doorbroken; bij geneeskunde werd de partij Leef zelfs de grootse met vier van de zeven zetels. Dit jaar verloor Leef daarvan weer drie en blijft steken op één. MFAS heeft er zes. Bij de coassistenten gingen alledrie de zetels ook naar MFAS, maar daar was MFAS dan ook de enige partij die meedeed.

 

Ondertussen gaat de opsplitsing in subdistricten gewoon door, in het bijzonder bij de FMG. Of het veel uithaalt is de vraag. Vorig jaar in elk geval niet, nu weer niet: lage opkomsten bij social sciences (17,0 procent), psychologie (10,7 procent), pedagogiek (7,8 procent) en communicatiewetenschap (7,4 procent). Ook de opleiding Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE) heeft sinds enige jaren een eigen district met vier zetels binnen de juridische faculteit. Vorig jaar was de democratie daar nog ver te zoeken, want alleen partij Inter deed mee. Dit jaar deden ook 020 en UvASociaal mee, alleen die eerste wist een zetel te behalen. Ook bij PPLE is de opkomst overigens sterk dalende: van 71 procent (2019) naar 57,4 procent (2020) naar 49,1 procent nu.

 

Nieuwe CSR-voorzitter

Wie de nieuwe CSR-voorzitter zal worden is op basis van deze uitslag moeilijk te zeggen. Eerder werd de lijsttrekker van de grootste partij vrijwel automatisch CSR-voorzitter, maar dat is sinds 2018 geen gewoonte meer toen Roeland Voorbergen (partij Tof), in de raad namens de FGw, opeens werd verkozen tot voorzitter. In 2019 had Pjotr van der Jagt (partij Lief), afgevaardigde namens de FNWI, de eer voorzitter te zijn van de centrale raad. Dit jaar was Nina Hol (De Vrije Student) de voorvrouw van de CSR. Door wie zij zal worden afgelost is nog niet bekend. UvA-breed werden de meeste stemmen vergaard door UvASociaal-lijsttrekker bij de CSR Sofia Antonia Neumayer Toimil met 273 stemmen, maar dat zij daarmee ook de nieuwe CSR-voorzitter wordt is dus niet gezegd.

 

Op volle sterkte telt de CSR veertien leden. Daarvan zijn er nu zeven verkozen. De andere zeven worden afgevaardigd door elk der zeven nieuwe facultaire studentenraden. Wie dat zullen zijn wordt pas later bekend. Overigens kunnen belanghebbenden tot en met 17 juni 23.59 uur bezwaar aantekenen tegen de verkiezingsuitslag.

website loading