Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Tweede Kamer pleit voor identificatieplicht op universiteiten, UvA geen voorstander

15 mei 2024 - 14:34

Na de ongeregeldheden op de UvA van afgelopen weken, roept de Kamer op tot een identificatieplicht op universiteiten en hogescholen. UvA-rector Peter-Paul Verbeek wil daar liefst niet aan beginnen: ‘Dat breekt in op de open cultuur die de universiteit is, en wil zijn.’

De Tweede Kamer wil dat het kabinet werk maakt van een identificatieplicht in het hoger onderwijs. Dat blijkt tijdens het wekelijkse vragenuurtje van afgelopen dinsdag in de plenaire zaal. 


Eind april was er ook al een debat in de Kamer, waar dit voorstel aan de orde kwam. Toen vanwege een vermeende toename van antisemitisme op universiteiten en hogescholen. Een motie van BBB-Kamerleden Caroline van der Plas en Claudia van Zanten om een identificatieplicht ‘voor zo lang als nodig' te hanteren, kon rekenen op een ruime meerderheid in de Kamer. Maar nadien is daar weinig meer mee gedaan door het kabinet.


Dinsdag beloofde Mariëlle Paul, die Robbert Dijkgraaf incidenteel verving als demissionair minister van OCW, hier deze week nog in gesprek over te gaan met onderwijsbesturen. Uiteindelijk ligt bij hen de verantwoordelijkheid om adequate maatregelen te treffen, aldus de minister. 


Het thema is urgent geworden na anderhalve week aan roerige pro-Palestina-demonstraties op en rond de UvA-gebouwen. De universiteit heeft inmiddels laten weten niet meer te onderhandelen met demonstranten die gezichtsbedekking dragen. Eerder ging de universiteit nog wel om tafel met gemaskerde actievoerders als laatste redmiddel om verdere escalatie te voorkomen, zo zei rector Peter-Paul Verbeek onder andere in Nieuwsuur. Inmiddels is dat stadium gepasseerd. 

‘Het zou heel verdrietig zijn als dat zou moeten gebeuren’

Ravage

Vooral tijdens de demonstratie in het ABC-gebouw van de Roeterseilandcampus was een groep gemaskerde actievoerders prominent aanwezig. De groep, gekleed in het zwart, sommigen zelfs met afgeplakte schoenen, richtte een ravage aan op de zesde verdieping, sloeg tv-schermen in de hal kapot en vernielde de kantine. Nog onduidelijk is of het hierbij ging om UvA-studenten of om actievoerders van buiten de universiteit. 


Ondanks dat laat rector Verbeek in een persconferentie woensdagochtend weten geen voorstander te zijn van een identificatieplicht. ‘Het zou heel verdrietig zijn als dat zou moeten’, zegt hij. ‘Het breekt in op de open cultuur die de universiteit is en wil zijn. We hopen niet dat het gaat gebeuren.’ 


Ook verschillende grote partijen, onder andere vakbond FNV en het Promovendi Netwerk Nederland, hebben intussen een aan Robbert Dijkgraaf gerichte petitie opgesteld om identificatieplicht op universiteiten tegen te gaan. Volgens hen staat identificatieplicht haaks op academische vrijheid, demonstratierecht, het recht op vereniging en vergadering, vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van personeel en studenten. 

Foto: Sara Kerklaan
Rector Peter-Paul Verbeek

Daarnaast stellen de partijen dat de minister zich moet verzetten tegen felle Haagse retoriek rond de demonstraties, disciplinaire maatregelen tegen demonstranten en tegen inzet van politie op de campus. 

 

Van aftreden geen sprake
De UvA heeft komende dagen de beveiliging rond universiteitsgebouwen opgeschroefd in de hoop de huisregels van de universiteit te handhaven. Die beveiligers hebben echter geen recht om in te grijpen als een gebouw wordt bezet: dan zal de UvA aangifte moeten doen bij de politie, waarna de politie en burgemeester een afweging maken.


Van een eventueel aftreden is volgens collegevoorzitter Geert ten Dam geen sprake: ‘De Centrale Ondernemingsraad heeft verklaard unaniem vertrouwen in het CvB te hebben.’ Eerder stelde de Centrale Studentenraad het vertrouwen in het college op te zeggen, maar het universiteitsbestuur laat weten daar geen officieel bericht van te hebben gehad. 

 

Met medewerking van Dirk Wolthekker