Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
actueel

UvA wil aangepast ethisch kader voor externe samenwerkingen

Wessel Wierda,
21 mei 2024 - 12:43

In reactie op de gebeurtenissen op de campus zegt het College van Bestuur (CvB) de ‘oproep van studenten en medewerkers heel goed te begrijpen’. Daarom gaat de UvA nieuwe criteria ontwikkelen om internationale samenwerkingen op ethische aspecten te beoordelen. Tot die tijd gaat de UvA geen nieuwe samenwerkingen aan in conflictgebieden. 

Na twee weken onrust op de campussen van de UvA zeggen het college van bestuur en alle decanen van de faculteiten begrip te hebben voor ‘de oproep van studenten en medewerkers’. Dat laten zij in een mail aan alle medewerkers weten. Dat begrip willen zij omzetten in een trits actiepunten.

 

Twee daarvan gaan over de dialoog voortzetten. Eerder maakte collegevoorzitter Geert ten Dam duidelijk niet meer in gesprek te gaan met actievoerders. Nu laat het CvB daarentegen weten ook met vreedzame, actievoerende studenten te gaan praten. Dat zal gaan over de-escalatie en herstel van vertrouwen. Tevens zal het garanderen van een veilige omgeving voor iedereen centraal staan. 

 

Daarnaast wil de UvA deze week beginnen met het aanpassen van de ethische kaders rondom internationale samenwerkingen. Het bestuur en de decanen stellen vooralsnog onvoldoende handvaten te hebben om dit zorgvuldig te beoordelen. Tot de voltooiing van dit aangepaste ethische kader - gepland voor het einde van dit collegejaar - gaat de UvA geen nieuwe samenwerkingen meer aan in conflictgebieden.