Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Raad van State/Tineke Dijkstra
actueel

Raad van State: studentenraadsverkiezingen UvA moeten worden verlengd

22 mei 2024 - 16:58

De studentenraadsverkiezingen moeten worden verlengd met twee dagen. Tot dat oordeel komt woensdagmiddag de hoogste bestuursrechter van Nederland, de Raad van State. Dit betekent dat de bekendmaking van de verkiezingsuitslag vanmiddag niet doorgaat.

De zaak was aangespannen door studentenpartij De Vrije Student, de Centrale Studentenraad (CSR) en een UvA-student en diende woensdag in Den Haag. De jaarlijkse (digitale) studentenraadsverkiezingen van de UvA vonden plaats tussen 13 en 17 mei.

 

Maar precies in die week was de UvA ook het toneel van pro-Palestinademonstraties en bezettingen van diverse locaties, zoals de Roeterseilandcampus en BG-4. Hierdoor hield de UvA noodgedwongen haar deuren twee dagen gesloten. Het verlies van twee volle verkiezingsdagen was nadelig voor de verkiezingen, vonden deelnemende studenten. Ze zouden onvoldoende kans hebben gehad om hun digitale stem uit te brengen en eisten verlenging van de verkiezingen.

 

Het centraal stembureau van de UvA ging niet mee met die eis: er zou geen aanleiding zijn om af te wijken van de ‘hoofdregel’, namelijk dat de randvoorwaarden van een verkiezing niet worden aangepast terwijl die verkiezing al loopt.

‘Omdat een zaak wettelijk gezien alleen door een persoon aangespannen kan worden, werd alleen de zaak van de student behandeld’

Daar dachten De Vrije Student, de CSR en de UvA-student heel anders over en de Raad van State kennelijk ook:  die geeft de UvA-student gelijk. Omdat een zaak wettelijk gezien alleen door een persoon kan worden aangespannen, werd alleen de zaak van de student behandeld en die van De Vrije Student en de CSR niet ontvankelijk verklaard. De eerdere afwijzing van het centraal stembureau om de stemperiode met twee dagen te verlengen, werd met de beslissing van de bestuursrechter nietig verklaard. Dat betekent ook dat de voorlopige uitslag, die vandaag bekend zou worden gemaakt, niet door kan gaan.

 

Bastian Michel, voorzitter van het centraal stembureau is blij dat de zaak ontvankelijk is verklaard en er nu duidelijkheid is. ‘Wij hebben deze zaak verloren, maar we hebben geen eigen belang bij deze kwestie behalve eerlijke verkiezingen, dus ik vind het een heuglijke uitspraak.’

 

De vraag is nu wanneer de verlenging met twee dagen precies zal ingaan: de officiële einddatum van 17 mei is al achter de rug. Het stembureau is momenteel in overleg met de leverancier van de software en met andere studentenpartijen die geen partij waren in de zaak, om de digitale stembureaus morgen om 12.00 weer te openen tot maandag 12.00 uur. Of dat plan doorgang zal vinden wordt morgenochtend bekendgemaakt.