Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Festival rond veertigjarig bestaan studentenflat Cleyndertweg

Jozien Wijkhuijs,
27 juni 2012 - 14:41
Betreft
Deel op
Op 22 september wordt door oud-bewoners van de studentenflat aan de Cleyndertweg in Amsterdam-Noord een festival georganiseerd ter ere van het veertigjarig bestaan van het gebouw: Cleynfestival 72 - 77. In 1972 werden er in een keer vierhonderd eerstejaars ondergebracht en de flat werd direct een plek waar de studenten gezamenlijk filosofeerden over hoe ze de wereld gingen veranderen, uiteraard onder het genot van een grote hoeveelheid bier.

Amsterdam-Noord had een slechte reputatie, mede door de naastgelegen, verloederde flat 'Zilverberg'. De Cleyndertweg werd echter snel een bloeiende studentengemeenschap, waar de Dienst Studentenhuisvesting (DSH) zijn handen vol aan had. Anita Boelsums, een van de organisatoren, herinnert zich dat de DSH wc-papier uitdeelde om tegen te gaan dat er allerlei andere zaken werden gebruikt en door de wc gespoeld. De studenten gebruikten de rollen vervolgens om de hele flat mee te versieren.

De flat werd, misschien wel mede door de afgelegen ligging, een gemeenschap op zich. Er was een 'trefcentrum' en een theater dat door studenten werd beheerd, er werd een krant gemaakt voor alle bewoners en regelmatig verzamelde de hele flat zich in het theater voor vergaderingen. Daar werden ook try-outs gehouden van onder andere Peer Mascini (Ja, die van 'geen bommetje!')

In de eerste 5 jaar, tussen 1972 en 1977, woonden er zo'n duizend verschillende studenten. De organisatie van het festival is naar hen op zoek en nodigt hen uit zich aan te melden op de website. Het festival zal gevuld worden met sprekers, muziek, diavoorstellingen van foto's en jaren 70-journaals.

 
lees meer