Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

[Update] Overweldigende belangstelling voor onzekere studie PPLE

Henk Strikkers,
8 mei 2014 - 13:00
Het nieuwe studieprogramma politics, psychology, law and economy (PPLE) dat de UvA in september start kan rekenen op een enorme belangstelling. Op 1 mei hadden 400 studenten zich aangemeld voor het nieuwe gamma college van de UvA. De grote toeloop ten spijt worden er slechts 80 tot 100 plekken voor nieuwe studenten beschikbaar gesteld.

Er zijn wel nog steeds beren op de weg: de NVAO-accreditatie is nog niet rond en de medezeggenschap heeft nog niet ingestemd met de oprichting van de studie. Desondanks blijft Edgar du Perron, als decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid penvoerder, positief: ‘Ik heb goede hoop dat ik alle vragen tot tevredenheid zal kunnen beantwoorden.’ PPLE heeft al wel de doelmatigheidstoets van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie doorstaan, maar het resultaat van de ‘Toets nieuwe opleiding’ is nog niet bekend. Decaan Edgar du Perron verwacht daarover later dan verwacht nieuws. ‘De accreditatiecommissie komt binnenkort langs. Formele duidelijkheid over de studie verwacht ik deze zomer.’

Gamma college
De UvA koesterde al lang de wens om een interdisciplinair gamma college op te richten en besloot begin dit jaar om dat onder de noemer politics, psychology, law and economy te doen. De driejarige bacheloropleiding wordt kleinschalig van aard en hoogst selectief. De vierhonderd aankomend studenten die zich hebben aangemeld moeten een motivatiebrief schrijven en voldoen aan hoge eisen betreffende de beheersing van de Engelse taal en wiskunde. Bovendien wordt verwacht dat ze het collegegeld van bijna vierduizend euro betalen wanneer ze worden toegelaten.

Edgar du Perron Edgar du Perron

Zomerwerk
Aangezien de Faculteit der Rechtsgeleerdheid officieel de beheerder van de studie wordt is die facultaire gezamenlijke vergadering bevoegd een oordeel over de nieuwe opleiding te vellen. ‘De plannen zijn zeker niet nieuw voor de medezeggenschap en in het verleden is mij gebleken dat de plannen inhoudelijk op grote steun kunnen rekenen, maar het oordeel is aan de OR en de FSR.’

Jesse Schreurs, portefeuillehouder namens de facultaire studentenraad, zegt de druk om in te stemmen steeds meer te voelen: ‘Officieel hebben we zes weken om met een reactie te komen op de plannen die we vorige week ontvingen. Als we echter nog vijf weken wachten en dan toch tegen zouden stemmen zadelen we de faculteit en de universiteit met een gigantisch probleem op. Daar profiteert uiteindelijk niemand van. Inhoudelijk zijn wij ook nooit tegen de oprichting van PPLE geweest’, vervolgt Schreurs. ‘Desondanks verdient het proces geen schoonheidsprijs. We hobbelen als medezeggenschap steeds achter de feiten aan.’

Volgende week overleggen de facultaire studentenraad en de facultaire ondernemingsraad over het plan. Daarna wordt een reactie geschreven die volgens Schreurs ‘over een week of twee à drie’ af zal zijn.

Plan B
Volgens decaan Du Perron wordt er gezorgd voor een plan waardoor ‘aankomende studenten niet in onzekerheid blijven verkeren over de vraag of zij het programma kunnen volgen waarvoor zij zich hebben aangemeld.’ Over hoe dat plan eruit ziet laat hij zich niet uit.

Studentenraadslid Schreurs doet dat wel. ‘In de documenten die wij hebben ontvangen staat dat in het geval het misloopt bij de accreditatie het ongeaccrediteerde curriculum wordt aangeboden aan de studenten die de selectie hebben doorstaan,’ zo vertelt Schreurs. In hoeverre dat gevolgen heeft voor de waarde van de gevolgde vakken of het bachelordiploma is op dit moment nog niet duidelijk.

Update 8 mei 16.10 uur Decaan Du Perron laat weten dat hij geenszins van plan is een ongeaccrediteerde opleiding aan te bieden. 'Als er een plan B komt, zal dat inhouden dat het programma wordt aangeboden in het kader van een of meer andere, wel geaccrediteerde, opleidingen,' zo deelt hij mee.