Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
Foto: Daniël Rommens
Collegevoorzitter Geert ten Dam (l) en rector-magnificus Karen Maex

Cruciaal

Volgens de actiegroepen zijn de komende weken en maanden ‘cruciaal’ voor de toekomst van de Universiteit van Amsterdam. ‘De volledige academische gemeenschap heeft binnenkort de unieke kans om zich in een referendum uit te spreken over welke richting de universiteit zal inslaan.’

 

De e-mail gaat ook in op het feit dat een deel van de academische gemeenschap uitgesloten lijkt van deelname, onder meer doordat de medewerkers van het AMC niet mee lijken te kunnen doen omdat ze niet officieel in dienst zijn van de UvA. Ook andere groepen medewerkers hebben geen automatisch stemrecht, maar moeten dat aanvragen.

 

Stemrecht

De mogelijkheid om dat stemrecht aan te vragen verliep afgelopen dinsdag. Tot gisteravond waren nog onderhandelingen gaande om die termijn te verlengen. Ook moet AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi de adresgegevens van zijn medewerkers vrijgegeven, zodat zij een stemoproep voor het referendum kunnen ontvangen. Levi was hier vooralsnog niet toe bereid. 

 

Volgens Humanities Rally, Asva Studentenunie en ReThink is dit allemaal ‘frustratie’ van het democratiseringsproces. Ze spreken van ‘tegenwerking’ en waarschuwen er in de e-mail nog eens voor dat de bestuurders Maex en Ten Dam zo hun ‘legitimiteit verspelen’. Dinsdag zei Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst nog tijdens Folia Live dat het college onvoldoende doet om het referendum aan de UvA onder de aandacht te brengen. Maex en Ten Dam hebben vooralsnog niet gereageerd.

 

Update, donderdag 10u30: Lisa Westerveld, voorzitter van de commissie Democratisering en Decentralisering, laat weten dat de deadline voor kiezersregistratie is verschoven naar 25 november.