Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
actueel

Dirk Wolthekker,
23 november 2016 - 13:25
AMC-decaan Marcel Levi heeft laten weten dat hij wil dat al zijn medewerkers mee mogen doen ‘of anders niemand’

Bij het AMC is de vraag wie tot het electoraat behoort nog onderwerp van gesprek. AMC-decaan Marcel Levi heeft laten weten dat hij wil dat al zijn medewerkers mee mogen doen ‘of anders niemand’. Het is de vraag of dat past binnen het electoraat zoals de commissie D&D dat eerder vaststelde. Dat beperkte zich tot medewerkers met een contract bij de UvA, of mensen die inhoudelijk betrokken zijn bij UvA-onderzoek en -onderwijs. Voor een deel van de AMC-medewerkers en -promovendi geldt dat niet.

 

Woordvoerder Frank van den Bosch van het AMC laat weten te hebben vernomen dat alle medewerkers in eerste instantie mogen stemmen. ‘Maar er wordt dan achteraf gekeken of medewerkers wel of niet hadden mogen stemmen. Daar gaan wij natuurlijk niet mee akkoord. We doen allemaal mee of niemand, geen selectie achteraf.’ Geneeskundestudenten mogen overigens automatisch wel mee doen.

 

Bij Acta lijkt inmiddels wel een uitkomst te zijn gevonden. Collegevoorzitter Ten Dam heeft Acta een mail gestuurd waarin staat: ‘Acta-medewerkers zullen vanuit de UvA benaderd worden voor deelname aan het referendum, zodat er geen e-mailadressen aan derden geleverd hoeven worden. Ook zal er geen gebruik gemaakt worden van privé-e-mailadressen van studenten.’ Acta-studenten zullen derhalve benaderd worden op hun UvA-e-mailadres, waarop ze normaliter ook de stemoproep voor de studentenraadsverkiezingen krijgen. Dat mailadres wordt echter door veel Acta-studenten niet gebruikt.

 

Science

Intussen vindt hoogleraar digital humanities Rens Bod het vreemd dat de commissie D&D in het referendum het woord ‘wetenschap’ steeds vertaalt met ‘science’. Bod schrijft: ‘Bij dezen maak ik u er op attent dat het woord wetenschap en wetenschappelijk in het referendum foutief is vertaald met science en scientific. In het Engels sluit het woord science namelijk de humanities (geesteswetenschappen) uit. Ofwel u kiest er voor om consequent alleen het woord research te gebruiken (zoals ook de ERC, European Research Council bezigt), ofwel scientific and scholarly te schrijven wanneer u slechts scientific schrijft. Zoniet, dan worden de humanities-medewerkers en -studenten letterlijk uitgesloten in de Engelse vertaling.’

 

Update 23 november 2016 15.30 uur

Commissievoorzitter Lisa Westerveld laat weten dat in de referendumvragen inmiddels de term science is vervangen door research, zodat geesteswetenschappers zich niet buitengesloten hoeven te voelen.