Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
‘Ik weet dat ik vrij weinig weet, dus stem ik tegen’

Stemverklaring

Voorgaand aan de stemming konden individuele leden in het openbaar vrijwillig een stemverklaring afleggen om hun stemgedrag toe te lichten. Daaruit bleek al snel dat er een meerderheid zou komen die een tegenstem zou afgeven. Tegen stemmen zouden: Breanndán Ó Nualláin (‘Het CvB is niet in staat of bereid meer informatie te verstrekken’), Iris Breetvelt (‘Als de CvB’s niet ooit waren gefuseerd, had de vraag om bij elkaar te blijven zich nooit voorgedaan’), Jaap Maat (‘CvB doet zijn best, maar slaat het verkeerde pad in’), Tjapko van Noort (‘Ik weet dat ik vrij weinig weet, dus stem ik tegen’). En zo zouden er nog wat leden tegen stemmen: onder meer David Jan Donner, Piet Rodenburg. Maurice Koster en Mark Dzoljic.

 

Verschillende gv-leden gaven een positieve stemverklaring af, voornamelijk omdat ze er ‘vertrouwen’ in hadden dat het CvB het juiste besluit had voorgelegd en tot een goede uitvoering van dat besluit zou komen. Gerwin Wezelman, Gerwin van der Pol, Tijmen de Vos, Ali Yürtseven en Daan Doeleman stemden voor. Na telling van de stemmen, bleken de tegenstanders een ruime meerderheid te hebben behaald. 4 COR-leden en 6 CSR-leden stemden voor, 9 COR-leden en 4 CSR-leden tegen, 1 COR-lid stemde blanco en 4 CSR-leden onthielden zich van stemming.

 

De bal ligt nu weer bij het College van Bestuur. Het college zal op korte termijn een brief ontvangen van de gv, waarin wordt uiteengezet hoe de gv tot haar stemming is gekomen en wat de onderbouwing van de stemuitslag is.

 

Ondernemingskamer

Het CvB kan ook een nieuw besluit ter instemming voorleggen, bijvoorbeeld een besluit om alleen het CvB op te splitsen, want daar komt vrijwel zeker instemming voor. Bovendien: UvA en HvA zijn al enige tijd apart op zoek naar eigen bestuurders ter vervanging van Hans Amman (UvA) en interim-bestuurder Nico Moolenaar (HvA). De splitsing van het CvB zal dus waarschijnlijk op korte termijn de facto een feit zijn.

 

Het CvB kan ook voet bij stuk houden en dit - nu weggestemde – voorgenomen besluit voorleggen aan de Ondernemingskamer, met andere woorden: naar de rechter stappen. De Ondernemingskamer doet bindende uitspraken over geschillen tussen besturen en medezeggenschapsorganen van onderwijsinstellingen. Zo’n rechtsgang gaat wel enige tijd duren.

 

Bedoeling was oorspronkelijk dat UvA en HvA op 1 januari 2017 gesplitst zouden zijn. Die datum gaat in elk geval niet meer worden gehaald. Ondertussen moet ook de centrale medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA nog stemmen over het voorgenomen splitsingsbesluit. Die stemming staat geagendeerd voor aanstaande dinsdag 20 december.