Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
Foto: ACELG/UvA

Partijprogramma’s
De onderzoekers willen iedere dag een artikel publiceren. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zullen ze kijken of de veronderstellingen over de Europese Unie in de verschillende partijprogramma’s kloppen. ‘Volgens 50Plus moet de Europese Unie afblijven van de Nederlandse pensioenen. Maar heeft de EU daar überhaupt iets over te zeggen en zo ja, wat dan precies? De SGP wil de geldigheidsduur van de EU-verdragen beperken tot tien jaar. Daarna moeten de verdragen worden herzien. Is dat realistisch als de onderhandeling voor de huidige EU-verdragen al acht jaar in beslag nam?’ schrijven ze in hun eerste blog.

 

De Boer denkt dat de website nodig is om misverstanden over de Europese Unie weg te nemen. ‘Kranten schrijven vaak dat “Brussel” een besluit heeft genomen. Maar “Brussel” bestaat niet. Je hebt de Europese Commissie, de Raad van de EU en het Europees Parlement. Bovendien hebben de lidstaten in de Raad van de EU altijd medebeslissingsrecht over EU-wetgeving.’

‘Lidstaten trekken overal aan de touwtjes’

Nexit
‘Lidstaten trekken overal aan de touwtjes,’ zegt ook Pieter Jan Kuijper. ‘Ze kunnen zich niet achter “Brussel” verschuilen. Dat beseffen de mensen nog steeds niet voldoende.’ Volgens Kuijper en De Boer kunnen journalisten dit uitleggen aan hun lezers zodra ze over de juiste informatie beschikken. ‘In de maanden voor het Brexitreferendum citeerde The Guardian vaak uit blogs van juristen. Maar Britse politici gaven Europa al veertig jaar lang de schuld van allerlei misstanden. Dat zet je niet in een paar maanden recht.’ De UvA-onderzoekers willen daarom al beginnen met bloggen voordat in Nederland een debat over een eventuele Nexit op gang zou komen.