Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
‘De Poort’ zal rigoureus worden verbouwd om de geestesweten- schappers onderdak te bieden, maar er zou ook een UB bij in kunnen trekken

De Maagdenhuisbezetting van 2015 gooide roet in het eten: het toenmalige College van Bestuur besloot de kwestie opnieuw voor te leggen aan de academische gemeenschap en ook een alternatief voor te leggen: de Oudemanhuispoort. Die is vanaf komende zomer gedeeltelijk leeg - de vier grote D-zalen blijven in gebruik - als de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verhuist naar de Roeterseilandcampus. ‘De Poort’ zal rigoureus worden verbouwd om de geesteswetenschappers in de toekomst onderdak te kunnen bieden, maar er zou ook een UB bij in kunnen trekken, is nu de gedachte. Architectenbureau Grosfeld van der Velde, dat eerder meedeed aan de pitch voor de renovatie van de panden op het BG-terrein, tekende de afgelopen tijd een plan voor het zogenoemde scenario-B.

 

Expositie

Beide architectenbureaus zullen de komende maand hun plan presenteren. Daarnaast zal er in het ronde pand van Vox-Pop op het BG-terrein een expositie worden ingericht, waarbij beide scenario’s zichtbaar zullen worden gemaakt met plattegronden, artist impressions, video’s en presentatieboeken van de ontwerpen. Ook is tijdens de raadplegingsperiode, die tot 13 april duurt, een online platform beschikbaar om meer informatie in te winnen en meningen te delen.

 

Ruigrok

Een woordvoerder van de afdeling Huisvestingsontwikkeling van de UvA laat weten dat Bureau Ruigrok/Netpanel de raadpleging zal uitvoeren. Dit bureau voerde in november ook het referendum van de commissie D&D uit. Omdat de UB een faciliteit is waar de hele academische gemeenschap gebruik van kan maken mag de hele academische gemeenschap ook deelnemen aan de raadpleging over de nieuwe locatie van de UB.

 

Of Ruigrok ook de links zal versturen waarmee deelnemers aan de raadpleging kunnen meedoen is nog onderwerp van gesprek, laat de woordvoerder van de UvA weten. Bij de raadpleging in november ontstond veel gedoe over de deelname van medewerkers van het AMC. De toenmalige decaan van het AMC, Marcel Levi, wenste uit privacyoverwegingen de mailadressen van zijn medewerkers niet vrij te geven en liet de deelnamelinks vanaf het AMC versturen. Daarbij werden er veel meer links verstuurd dan er medewerkers waren. Ook was er discussie over wie er precies wel en niet mochten deelnemen aan de raadpleging. Een herhaling van het probleem wil de UvA nu voorkomen. Een woordvoerder van het AMC weet vooralsnog niets over de raadpleging. Op korte termijn zullen de links om te kunnen deelnemen aan de raadpleging wel worden verzonden.

 

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de raadpleging over de nieuwe UB.