Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
Zes ton moet worden bezuinigd door rendements-verhogingen

Het totale bezuinigingsbedrag van anderhalf miljoen euro is opgeknipt in twee delen: in het studiejaar 2016/2017 gaat het om zes ton, in het studiejaar 2017/2018 om negen ton. Die zes ton moet worden bezuinigd door rendementsverhogingen, zoals sneller afstuderen en het samenvoegen van programma’s.

 

Structurele aanpassingen en extra investeringen

De negen ton die daarna volgt, moet worden bereikt door ‘structurele aanpassingen’ van het masteraanbod. Welke aanpassingen dat zullen zijn, moet blijken uit de facultaire review. Dan zal ook moeten blijken wat de ondergrens is waaraan een master moet voldoen om ‘levensvatbaar’ te zijn. Afhankelijk van het programma kan dat rond de twintig studenten zijn, maar ook lager.

 

Naast de voorgestelde bezuiniging zal er ook worden geïnvesteerd, namelijk 700.000 euro. ‘Dat geld zullen we steken in de kwaliteitsimpuls van de masters,’ zo laat Van Vree weten. ‘Daarbij moet je denken aan het ontwikkelen van nieuwe cursussen, versterking van de matchinggesprekken, nieuwe onderwijsvormen als e-learning en de instelling van een mastertutoraat, waarbij masterstudenten beter zullen worden begeleid.’

Zolang er geen opleidingen of programma’s verdwijnen heeft de medezeggenschap geen instemmingsrecht

Facultaire review

De opstellers van de notitie vinden een investering in de kwaliteit van de masterprogramma's hoog nodig. Verschillende eenjarige masters missen volgens hen ‘een duidelijke profilering’, sommige programma’s lijken ‘te veel op een vierde bachelorjaar’, vakken hangen soms ‘te los’ in het curriculum en de samenhang met andere opleidingen ‘kan vaak beter’. Op dit moment is er al een facultaire review gaande om de inhoud van de masters tegen het licht te houden.

 

De genoemde facultaire review die het huidige aanbod moet doorlichten moet eind december gereed zijn. Op basis daarvan zullen de programmadirecteuren een voorstel maken voor de herziening van het masteraanbod, waarna het faculteitsbestuur het plan zal beoordelen en ter advies zal voorleggen aan verschillende geledingen binnen de faculteit, waaronder de opleidingscommissies en medezeggenschapsorganen. Zolang er geen opleidingen of programma’s verdwijnen heeft de medezeggenschap echter slechts adviesrecht, en geen instemmingsrecht.

 

Radicaal oneens

Humanities Rally, de studentenpartij die de meerderheid heeft in de facultaire studentenraad, is het met de voorgelegde notitie radicaal oneens. Mede om die reden heeft men voor komende donderdag een nieuwe demonstratie gepland. Humanities Rally bestrijdt overigens dat het om anderhalf miljoen gaat, maar schrijft in een persbericht dat de faculteit 2,2 miljoen gaat bezuinigen. Dit is volgens Van Vree onjuist: ‘De bezuinigingsopdracht die er nu ligt is anderhalf miljoen, die in twee jaar moet worden gerealiseerd.’