Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
actueel

24 januari 2016 - 11:15
Terwijl flexstuderen in Vlaanderen de uitzondering is, is het in Zweden de regel.

Kostbaar onderwijssteem

Zweedse studenten hebben recht op zes jaar studiefinanciering, die ze tot hun 47ste kunnen aanvragen. Het Zweedse onderwijssysteem geldt als een van de kostbaarste ter wereld, al geeft de overheid er per student maar 200 euro meer uit dan in Nederland (15.700 euro). 

 

Het Vlaamse systeem is wat betreft studiefinanciering vrijwel het tegenovergestelde van het Zweedse model: slechts ongeveer één op de vier Vlamingen heeft recht op een studietoelage. Het collegegeld is er echter een stuk lager dan in Nederland. Voor een voltijd bacheloropleiding betaal je bijvoorbeeld 230 euro inschrijvingsgeld plus 11 euro per studiepunt, bij een voltijds jaar zou dat uitkomen op een totaal van 890 euro.

 

Langstudeerprobleem

Door een wijziging in het financieringssysteem is flexstuderen in Vlaanderen sinds vorig minder rendabel geworden ten opzichte van studenten met een reguliere inschrijving. De reden daarvan was de vrees dat flex-studenten te lang over hun studie zouden doen.

 

Het is nog wat vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar het lijkt er inderdaad op dat de flexibilisering in Vlaanderen tot een langere studieduur leidt. Het aantal studenten dat nominaal afstudeert is tussen 2006 en 2011 gedaald van ruim 39 naar 32 procent. Studenten halen door het nieuwe systeem dan wel weer vaker hun vakken, het gemiddelde studierendement is in die periode licht gestegen van 76,5 naar 77,6 procent.

 

Morgenmiddag (25 januari( organiseert Asva studentenunie een debat over flexstuderen. Het vangt om 17.00 uur aan in het Maagdenhuis. Onder meer Stefan Wirken (voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond), Jarmo Berkhout (actief lid van Humanities Rally) en Mohammed Mohandis (Kamerlid van de PvdA) zullen daarbij spreken.

read more