Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
Foto: Dirk Gillissen, UvA
Karen Maex

Kordate bètadecaan

De Vlaamse Karen Maex is op dit moment decaan van de twee bètafaculteiten van de Vrije Universiteit en de bètafaculteit van de UvA. Die rol vervult ze, nadat ze in 2013, vooruitlopend op een fusie van de drie faculteiten werd aangesteld. Die fusie kwam er uiteindelijk niet, waardoor Maex nu een vernsipperde portefeuille heeft met wel en niet-samenwerkende opleidingen en afdelingen.

 

Maex, die bestuurlijk ingenieur is, doorliep voorheen een indrukwekkende carrière aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), waar ze zich van docent opwerkte tot professor en eerste vrouwelijke vice-rector in Vlaanderen. In 2013 deed ze een gooi naar het rectoraat van de KUL, maar in een verkiezing legde ze het uiteindelijk nipt af tegen Rik Torfs. Door haar collega Christoffel Waelkens werd Maex omschreven als ‘kordaat en beschaafd’. Aan de UvA wordt Maex de eerste niet-Nederlandse rector.

Vakexpert

Geert ten Dam promoveerde eind jaren tachtig in Groningen en is al geruime tijd hoogleraar onderwijskunde aan de UvA. Ze profileerde zich vaak als vakinhoudelijk expert en heeft tal van nevenfuncties, waarvan de meeste in de onderwijswereld. Zo was ze in het verleden voorzitter van de Onderwijsraad. De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege van de overheid op het gebied van onderwijs. en is ze nu onder meer betrokken bij het grote onderwijsvernieuwingsproject Onderwijs 2032 en is ze kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Ten Dam vervulde tot op heden geen bestuurlijke functies aan de UvA.

 

Amman wilde inhoudelijk niet ingaan op de redenen van zijn vertrek.

 

Dit bericht wordt aangevuld.