Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
opinie

Linda Duits,
6 mei 2016 - 07:40
Share on
Seksuele voorkeuren zijn niet politiekcorrect: je kunt in bed prima overheerst willen worden en toch feminist zijn

Deze tegenstelling is een ongewenste bijwerking van de emancipatie van de jaren zeventig. Daarmee kwam de nadruk te liggen op de gelijkwaardigheid van man en vrouw, en die moest ook in bed gelden. Maar seksuele voorkeuren zijn niet politiekcorrect: je kunt in bed prima overheerst willen worden en toch feminist zijn. Bij hetero’s staat het belang van gelijkwaardigheid communicatie over wat je lekker vindt in de weg. Dat is eeuwig zonde.

 

Hetero’s kunnen hier van homo’s leren. In de homoscene is het doodnormaal om te praten over je voorkeuren. Zo biedt PlanetRomeo, een sociaal netwerk voor homo- en biseksuele mannen, eindeloos veel mogelijkheden om dat al te doen voordat je iemand ontmoet. In je profiel zijn heel veel velden beschikbaar die je kán, maar niet hoeft in te vullen. PlanetRomeo stelt gebruikers in staat aan te geven hoe hun lichaam eruit ziet (zoals penisgrootte en behaardheid), welke positie ze prefereren (actief, passief of beiden) en om in detail hun fetisjen aan te geven: of je bijvoorbeeld van fistfucking of ‘watersport’ houdt. Andere gebruikers kunnen daarop zoeken.

 

Matchen op fetisjen is veel zinvoller dan matchen op ‘ik houd van lekker eten en reizen’ – zoals heterosites aanbieden. Zo ben je bij een losse seksuele ontmoeting of een eventuele relatie verzekerd van gelijkgestemdheid – en dat is veel waardevoller dan die gelijkwaardigheid in rollen waar hetero’s tijdens de seks zo mee worstelen.