Don’t wanna miss anything?
Please subscribe to our newsletter
De samenwerking werkt alleen omdat er steun is vanuit die instituten en omdat iedereen er de vruchten van plukt

De tweede reden is dat een samenwerking voor grotere instituten zou zorgen, en dus voor meer prestige. De effecten op het onderwijs zijn echter nog compleet onduidelijk. Een deel van het bètaonderwijs zal qua locatie volledig losgetrokken worden van de UvA en de banden die het op het Science Park heeft. Dit zal samenwerking tussen instituten en opleidingen in ieder geval niet bevorderen en waarschijnlijk kapot maken. Samenwerkings- en interdisciplinaire projecten als de bachelor bèta-gamma, de samenwerking met het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) en het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI), en het volgen van vakken bij andere studies zullen door deze plannen verloren gaan.

 

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan samenwerken, kijk maar naar de samenwerking van natuurkunde en scheikunde met de collega’s aan de VU. Deze samenwerking werkt echter alleen omdat er steun is vanuit die instituten en omdat iedereen er de vruchten van plukt. De plannen voor IW staan daar lijnrecht tegenover: ze zijn van bovenaf opgelegd en veel medewerkers en studenten zitten er niet op te wachten. Waarom zouden de voorstanders van verdere samenwerking dat niet kunnen doen zonder grootscheepse verhuizingen?

 

Deze problemen werden drie jaar geleden ook geconstateerd; alle vragen die nu weer opkomen, bestonden toen ook al. De vraag is: was is er dan eigenlijk veranderd in de afgelopen drie jaar? Er is nog meer onduidelijkheid bijgekomen: niemand weet precies wat het tijdspad is en welke plannen al vast staan. Er zijn geruchten dat al voor het eind van het jaar de huurcontracten met de VU getekend gaan worden, zonder dat de centrale medezeggenschap hier van te voren advies of instemming over kan verlenen. Of de facultaire studentenraad überhaupt betrokken wordt, is nog onduidelijk.

 

In conclusie: er zullen voor miljoenen aan investeringen worden gedaan waarvan niemand de noodzaak inziet, studenten en medewerkers worden nog steeds onvoldoende betrokken, er is alleen maar meer onduidelijkheid ontstaan, en we zijn uiteindelijk in drie jaar niks opgeschoten. Dus, is er nu wel animo? Niemand weet het, maar bij ons in ieder geval niet.

 

Victor den Haan studeert Future Planet Studies aan de UvA. Joran van Apeldoorn is promovendus computerwetenschappen bij het Centrum voor Wiskunde & Informatica.