Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Politicologen presenteren ‘wetenschappelijke bijbel’ over Nederlandse politiek aan premier Schoof  

2 uur geleden

Vandaag heeft premier Dick Schoof het eerste exemplaar van het Oxford Handbook of Dutch Politics in ontvangst genomen. Het boek werd overhandigd door politicologen van verschillende Nederlandse universiteiten, waaronder Sarah de Lange van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Oxford Handbooksworden gezien als wetenschappelijke ‘bijbels’ die de stand van kennis in een vakgebied samenvatten.
 
Het handboek biedt een overzicht van vijftig jaar onderzoek naar de Nederlandse politiek, ooit bekend om zijn stabiliteit en overleggerichtheid, het bekende poldermodel. Daarnaast belicht het hoe maatschappelijke en technologische verschuivingen de politiek hebben veranderd. Zo spelen nieuwe scheidslijnen, op basis van etniciteit, opleidingsniveau en gender, een steeds grotere rol in stemgedrag. Ook wordt ingegaan op de impact van digitale media en het veranderende informatielandschap.

Kinderarts Arianne Teeuw benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

gisteren - 17:10

Kinderarts bij Amsterdam UMC Arianne Teeuw is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze koninklijke onderscheiding wordt toegewezen aan personen die zich lange tijd persoonlijk ingezet hebben voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk huis.

 

Teeuw ontvangt de onderscheiding voor haar inzet voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van kindermishandeling. Al twintig jaar werkt Teeuw aan de signalering, diagnostiek, interventie en behandeling van kindermishandeling. Ook speelde Teeuw een belangrijke rol bij de hulpverlening van kinderen en ouders bij de misbruikzaken van kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Jenno’s Knuffelparadijs. (SvdB)

UvA-docent Jos Verbrugge wint Joost Zwagerman Essayprijs

gisteren - 10:03

Met zijn essay ‘Het Net van Hephaistos’ won docent psychologie Jos Verbrugge maandagavond 18 november de Joost Zwagerman Essayprijs. De prijs van 7.500 euro is bedoeld voor beginnende essayisten en werd uitgereikt in Alkmaar op de 61ste geboortedag van schrijver Joost Zwagerman.

 

In ‘Het Net van Hephaistos’ beschrijft Verbrugge het verhaal van een jongen die te horen krijgt dat hij blind zal worden. Volgens het juryrapport is het essay van Verbrugge ‘verhalend, onderzoekend, beschouwend, hartverscheurend, grappig en literair’ en is Verbrugge ‘een schrijver die zichzelf kan relativeren’.

 

Gisteren schreef Verbrugge een opinieartikel in Folia over de ambivalentie van demonstreren tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. (SvdB)

Jonge academici bezorgd over afgelaste demonstratie Utrecht

eergisteren - 11:25

Vierentwintig jonge Amsterdamse academici, waaronder onderzoekers van de UvA, vinden het ‘niet te verteren’ dat het protest in Utrecht tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs in eerste instantie niet door mocht gaan.
 
‘Het afgelasten van de demonstratie was de wereld op zijn kop,’ schrijven ze in een ingezonden brief in het Parool. ‘De overheid heeft namelijk een positieve verplichting een demonstratie te faciliteren en demonstranten te beschermen. Door de beslissing bij de organisatoren te leggen heeft de driehoek het tegenovergestelde gedaan: in plaats van de demonstratie te faciliteren is de kans op een protest ontnomen.’
 
Toen studenten besloten het protest toch doorgang te laten vinden, ondanks de oproep van de gemeente Utrecht niet te komen, voelden de vakbonden zich terecht in hun hemd gezet, schrijven de jonge wetenschappers. ‘We maken ons zorgen over de glijdende schaal die ontstaat als vreedzame demonstraties niet mogelijk zijn.’ (IS)

Oud Folia-redacteur Paul Damen overleden

eergisteren - 10:33

In Amsterdam is journalist en oud-redacteur van Folia Paul Damen overleden. Damen werkte in de jaren tachtig als redacteur en verslaggever bij Folia. Daaraan voorafgaand had hij onder meer politicologie gestudeerd en was hij bestuurslid van de politicologenvereniging Machiavelli. Damen blonk uit door zijn gedrevenheid, nieuwsgierigheid en eigenwijsheid, altijd op zoek naar een sappig UvA-verhaal. Na zijn vertrek bij Folia in 1988 volgde een zeer diverse carrière in de Amsterdamse journalistiek: AT5, HP/DE Tijd, de Joodse omroep en Jonet. Ook was hij een jaar hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) en schreef hij een aantal boeken. Paul Damen is 70 jaar geworden. (DW)

Folia’s redactiechef Irene Schoenmacker wint dichterswedstrijd

eergisteren - 01:49

Folia’s redactiecoördinator Irene Schoenmacker heeft afgelopen weekend op het Waddeneiland Schiermonnikoog de jaarlijkse Literatuurprijs Schiermonnikoog gewonnen met haar gedicht getiteld Wat men had kunnen horen. Het was voor de vierde keer dat de Literatuurprijs Schiermonnikoog werd georganiseerd in het kader van het literatuurfestival Meet Me At The Lighthouse. Dit keer had het festival als thema: Luister! Er waren 257 gedichten ingezonden van elk hooguit twintig dichtregels. Er waren inzendingen van over de hele wereld, waaronder uit Duitsland, Thailand en Argentinië. Op de shortlist stonden acht genomineerde gedichten. Schoenmacker won met haar gedicht een ‘luisterhuisje’, een keramiek werkstuk van de Schiermonnikoogse pottenbakster Aleida Blom, en een diner-bon van een lokaal hotel. Ze kreeg de prijs uit handen van de burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent. Schoenmacker zegt in een reactie: ‘’Het was wel even schrikken dat ik de eesrte prijs won, maar ik ben enorm vereerd.’ Zie hier Schoenmackers recente interview met UvA-dichter Piet Gerbrandy. (DW)

Oud-hoogleraren UvA doen aangifte tegen supporters Maccabi Tel Aviv om spreekkoren

15 november 2024 - 15:10

Twee oud-hoogleraren van de UvA gaan aangifte doen tegen voetbalsupporters van Maccabi Tel Aviv vanwege spreekkoren waarin ze de oorlog in Gaza verheerlijkten, in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax van vorige week. Dat hebben zij laten weten aan NRC, dat hierover bericht. Het gaat om oud-hoogleraar Holocaust- en genocidestudies Johannes Houwink ten Cate en oud-hoogleraar migratiestudies en jurist Ulli Jessurun d’Oliveira. Zij doen aangifte vanwege groepsbelediging. Volgens de twee hebben de Maccabi-fans zich schuldig gemaakt aan het bagatelliseren van de misdaden die zijn opgenomen in de Wet internationale misdrijven.

 

Het gaat om de teksten die supporters van de Israëlische voetbalclub zongen op 7 november, onderweg naar de Johan Cruijff Arena voor het duel met Ajax: ‘Het IDF [Israël Defence Forces] zal winnen, fuck de Arabieren […] Waarom is er geen school in Gaza? Er zijn geen kinderen meer’, werd gescandeerd. (DW)

Minder internationale studenten naar universiteiten

13 november 2024 - 10:23

De instroom van internationale studenten aan universiteiten daalt, meldt Universiteiten van Nederland (UNL) in een persbericht. In collegejaar 2024/25 is de instroom van studenten binnen de Europese Economische Ruimte (EER) met 6 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar, van buiten de EER zelfs met 9 procent. Het is het tweede jaar op rij dat er minder internationale studenten naar Nederlandse onderwijsinstellingen komen. Dat het kabinet dit nog verder wil terugdringen, noemt de UNL-voorzitter, een bedreiging voor het voortbestaan van opleidingen. ‘Een ongerichte kaalslag dreigt.’

 

In totaal staan er dit collegejaar 338.400 studenten ingeschreven aan de universiteiten. Dat is licht gedaald ten opzichte van het vorige collegejaar. Toen stonden er ruim 340.000 studenten ingeschreven. Bij de bachelors is een kleine daling te zien, bij de masters een kleine stijging. Aan de UvA daarentegen stijgt het aantal inschrijvingen, maar is eveneens het verschil tussen bachelors en masters zichtbaar. Het aantal studenten bij de bachelors daalt wat, bij de tweede stijgt dat juist fors. (WW)

Michiel Vermaat wint Rijksmuseum Migelien Gerritzen scriptieprijs 2024

12 november 2024 - 15:44

Student conservering en restauratie van cultureel erfgoed Michiel Vermaat heeft de Rijksmuseum Migelien Gerritzen scriptieprijs 2024 gewonnen met zijn masterscriptie Seeing Beyond the Surface. Investigating Methods of Visualizing Consolidants in Wood Borer-Damaged Wood. Vermaat is gespecialiseerd in de meubelrestauratie. De jury koos unaniem voor hem vanwege de innovatieve toepassing van zinkoxide consolideermiddelen, de goede opzet van het onderzoek en de potentie die het heeft voor een breed scala aan materialen en objecten. De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs wordt uitgereikt sinds 2013, de winnaar ontvangt een cheque ter waarde van duizend euro. (DW)

website loading