Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
liveblog

Lees terug | Bezetting Oudemanhuispoort van korte duur, OMP leeg

Redactie Folia,
17 mei 2024 - 16:45

Het tentenkamp dat demonstranten vanmiddag opzetten op de binnenplaats van de Oudemanhuispoort is van korte duur gebleken: rond kwart over zes was het pand en de binnenplaats schoongeveegd door de politie.  De UvA trok een voorgenomen aangifte wegens huis- en erfvredebreuk in. UvA-panden, inclusief de UB,  zullen zaterdag 18 mei uit voorzorg al om 17.00 uur sluiten. 

Sorteer op:
17 mei 2024 - 17:52

Einde bezetting

De UvA heeft inmiddels gemeld dat de OMP is schoongeveegd en leeg is. ‘De bezetting van de Oudemanhuispoort is beëindigd,’ aldus de woordvoerder. De demonstranten lopen inmiddels in een mars over de Kloveniersburgwal richting de Stopera. Ze worden begeleid door de politie.

 

De woordvoerder laat ook weten dat de UvA-gebouwen die normaal gesproken op zaterdag zijn geopend, op zaterdag 18 mei uit voorzorg eerder zullen sluiten en wel om 17.00 uur. Dit geldt ook voor de UB. 

 

Hier eindigt dit Liveblog.

17 mei 2024 - 17:42

Demonstranten vertrekken alweer

Na een korte confrontatie met de politie roept de organisatie van het tentenkamp de demonstranten op te vertrekken. Ook in de hal van de OMP stonden in het zwart geklede demonstranten, maar die worden door de politie naar buiten geleid. In de Poort zelf stond de ME inmiddels al klaar, maar die lijkt niet in actie te hoeven komen.

 

De UvA was van plan aangifte te doen wegens huisvrede- en erfvredebreuk, maar juist op dat moment vertrokken de demonstranten, waardoor het plan tot aangifte werd ingetrokken, laat een woordvoerder weten. De gebouwen in het BG-cluster zijn wél gesloten.

17 mei 2024 - 16:55

Confrontatie met de politie
Een groep van 50, voornamelijk volledig in het zwart geklede demonstranten hebben tenten opgezet op het hofje van de Oudemanhuispoort. De demonstranten duwen vijf agenten ter plekke van het hofje. Een grillige confrontatie met de agenten volgt, waarbij de peperspray en de wapenstok worden gebruikt. De demonstranten sluiten de weg voor de politie naar de Oudemanhuispoort af.

17 mei 2024 - 16:45

Demonstranten zetten tentenkamp op bij Oudemanhuispoort
Aan het einde van de middag hebben een tot dusver onbekend aantal mensen hun tenten opgeslagen op de binnenplaats van de Oudemanhuispoort. Meer nieuws volgt.


Eerder op de dag vond  op de VU ook een Palestina-protest plaats, waarbij rond de 150 studenten en docenten aanwezig waren. Daar was geen tentenkamp opgezet.

16 mei 2024 - 21:21

Crea solidair met demonstranten

Café Crea zegt de demonstranten die de afgelopen weken op de campus protesten organiseerden te steunen. De medewerkers zeggen in een statement de mening te delen dat de UvA alle banden met Israëlische instituties moet verbreken. 

 

De medewerkers veroordelen het politiegeweld, stellen ze verder, en roepen per direct op om ingrijpen van de politie bij protesten te beëindigen. ‘Het is onmogelijk voor ons om ons werk goed te doen als we zien hoe andere jongeren worden geslagen door de politie, soms voor onze deur,’ schrijven de medewerkers. ‘Het politiegeweld heeft gezorgd voor veel emotionele stress bij ons allen en dat we ons mentaal en fysiek minder veilig voelen.’

‘We zijn er trots op dat we werken voor de studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam en we zijn het niet eens met de manier waarop een instelling waarmee we zo nauw verbonden zijn het democratische recht van hun studenten en medewerkers om te protesteren respecteert,’ schrijven ze verder.
 
‘Hoewel onze professionaliteit vereist dat we de veiligheidsinstructies van de Universiteit van Amsterdam opvolgen, zijn we het niet eens met de door hen genomen maatregelen.’

16 mei 2024 - 19:13

Maand cel

De rechter legt Toby B. een gevangenisstraf op van twee maanden, waarvan één voorwaardelijk. Eerder had het OM drie maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen B.

 

De straf is lager uitgevallen omdat de rechter het gooien van stenen naar de politie niet bewezen acht. Wel heeft de verdachte volgens de rechter met een paraplu vanaf een barricade op de politie ingeslagen. Camerabeelden leveren daarvoor ondersteunend bewijs, iets dat ontbreekt bij het gooien van stenen.

 

Na de uitspraak wil Toby B. de mensen op de tribune bedanken voor de steun, evenals de mensen die blijven strijden voor Palestina, zegt hij. 

16 mei 2024 - 18:24

Krachtig signaal

Het Openbaar Ministerie wilde een krachtig signaal geven dat deze wijze van handelen tegen het beleid van de Universiteit ‘volstrekt onaanvaardbaar’ is, volgens het requisitoir van Toby B, die ook terechtstaat wegens geweldpleging. Vanwege de aard en ernst van de handelingen, daarom de hoge eis. De uitspraak voor B. komt om 18.30 uur.
 
Er vindt vandaag geen inhoudelijke behandeling plaats van de zaak tegen Simeon H., die een onderzoeksmaster volgt aan de UvA. De zaak wordt aangehouden. De rechter houdt daarbij rekening met de studievoortgang van H., dus mag hij zijn proces in vrijheid afwachten. Op de uitspraak wordt met geklap gereageerd vanaf de tribune.

16 mei 2024 - 17:00

Vrijspraak voor demonstrant bij Roeterseilandcampus-demonstratie

Een van de demonstranten, Hamza A., die werd gearresteerd op Roeterseiland in de nacht van 6 op 7 mei, is vrijgesproken. Dit ondanks de eis van de officier van justitie voor drie maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk. Hamza A. werd verdacht van geweld tegen de ME.

 

De verklaringen van de agenten worden niet ondersteund door de beelden bij A. Daarnaast speelde het ook een rol dat hij vanaf het begin stellig ontkend had dat hij strafbare gedragingen zou hebben verricht
 
Donderdag dient een snelrechtzitting, waar ook Toby B. terechtstaat. A. en B. werden aangehouden bij de ontruiming van het tentenkamp op Roeterseiland in de nacht van 6 op 7 mei, waarbij agenten werden aangevallen met vuurwerken en stenen.
 
Na de vrijspraak volgt er gejuich van de publiekstribune. Veel jonge mensen zijn gekomen om de demonstranten te ondersteunen. Straks volgt nog de eis voor Toby B.
 
Hamza A. studeerde overigens aan de Hogeschool van Amsterdam. Toby B is sinds de zomer afgestudeerd aan het Amsterdam University College.

16 mei 2024 - 15:57

Langer vast

De 35-jarige man die maandag werd aangehouden na vernielingen bij de UvA blijft langer vastzitten. Dat meldt de politie. Hij wordt verdacht van vernielingen in het ABC-gebouw.

 

Op beelden is te zien hoe de man, in het zwart gekleed en het gezicht bedekt, vernielingen aanricht in de hal. Ook intimideert hij journalisten. 

 

De politie kreeg de man maandagavond op de Dam in het vizier en hielden hem aan. Vandaag is de verdachte voorgeleid bij de rechter-commissaris die heeft beslist dat de man langer vast blijft zitten. De man moet zich op 29 mei verantwoorden voor de rechter.

16 mei 2024 - 10:17

ABC-gebouw beklad, schoonmaakploeg in actie

De ramen bij de hoofdingang van het ABC-gebouw zijn opnieuw beklad. Volgens Het Parool stond er met rode verf 'Shame on you' en 'People over property'. Een schoonmaakploeg is bezig de verf te verwijderen. 

15 mei 2024 - 17:31

EUR donderdag dicht vanwege aangekondigd studentenprotest

De Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) sluit donderdag haar deuren vanwege een aangekondigde pro-Palestijnse demonstratie. Die beslissing is genomen op ‘dringend advies’ van burgemeester Aboutaleb, de politie en het OM. Reden om de gebouwen te sluiten, is dat het verloop van de demonstratie ‘niet kan worden ingeschat’. De demonstratie op de campus kan wel doorgang vinden. 


De voorzitter van het college van bestuur van de EUR, Ed Brinksma, geeft aan teleurgesteld te zijn dat het nodig is om alle gebouwen op de campus te sluiten maar vind het tegelijkertijd belangrijk dat er gedemonstreerd kan worden. ‘Doordat we onze gebouwen niet toegankelijk maken, hopen we ook dat deze demonstratie de nodige ruimte krijgt,’ aldus Brinksma tegen omroep Rijnmond

15 mei 2024 - 11:45

Extra beveiliging

Er zullen donderdag extra beveiligers rondlopen op de UvA, zegt Ten Dam. ‘Maar die hebben niet dezelfde bevoegdheden als de politie. Ze kunnen demonstranten niet het gebouw uit zetten. ’
Op de vraag wat de UvA nu gaat doen met de eisen van de demonstranten om de samenwerking met Israëlische universiteiten te verbreken, antwoordt Verbeek: ‘Wij gaan geen landen boycotten, ook Israël niet.’ Dat dit na de inval in Oekraïne wel is gebeurd met Rusland, was volgens Ten Dam een ander geval. ‘Dat was kabinetsbeleid, wij waren verplicht dat beleid te volgen.’
 
Einde persmoment. 

15 mei 2024 - 11:31

‘Enorm geschrokken’
‘Veel medewerkers zijn enorm geschrokken van wat er is gebeurd’, zegt collegevoorzitter Geert ten Dam tijdems het persmoment. ‘Wij zijn als bestuur óók geschrokken van hoe diep de woede over Gaza is.’
 
Verder benadrukt ze dat er gesprekken zijn met Joodse medewerkers en studenten en dat de UvA daar mee door zal gaan. ‘We doen alles wat in ons vermogen ligt.’
 
Volgens Verbeek is het ethische kader voor samenwerkingen ‘nu niet toereikend’. Daar wordt nu verder aan gewerkt en dat kost tijd. ‘Maar morgen zijn we er al over in gesprek met de decanen.’
 
Verbeek refereert ook aan het opzeggen van het vertrouwen  in het CvB door de Centrale Studentenraad (CSR). Hij noemt dat ‘heel verdrietig’. Maar er is een verschil van inzicht tussen de UvA en de CSR, zegt hij. ‘Eisen neerleggen is iets anders dan het gesprek aangaan.’ Volgens Ten Dam heeft het CvB geen officieel bericht gehad dat de CSR het vertrouwen heeft opgezegd. De CSR denkt hier trouwens anders over. Volgens CSR-voorzitter Noah Pellikaan heeft de CSR het vertrouwen al bijna drie weken geleden opgezegd in een brief aan het CvB. Ten Dam: ‘Aftreden gaan we niet, dat moet desnoods de Raad van Toezicht dan doen. De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft overigens unaniem verklaard vertrouwen te hebben in dit CvB.’ Een woordvoerder van de COR bevestigt dit.  

15 mei 2024 - 11:18

Risico aanvaardbaar

Volgens collegevoorzitter Geert ten Dam is het risico om de UvA donderdag weer open te laten gaan, ‘aanvaardbaar’. De UvA zou geen aanwijzingen hebben dat de persoonlijke vrijheid in het geding is, stelt ze tijdens het persmoment in een UvA-gebouw in Zuidoost. Daarbij zijn alle leden van het College van Bestuur en de universiteitssecretaris aanwezig. 

 

Ten Dam stelt dat het CvB niet kan voorkomen dat een dergelijke escalatie weer gebeurt. Rector Peter-Paul Verbeek zegt nogmaals dat ‘demonstraties wel zijn toegestaan’, maar deze kunnen uitlopen op intimidatie en dat is niet toegestaan, evenals gezichtsbedekking tijdens gesprekken en onderhandelingen met UvA-vertegenwoordigers. Ten Dam zegt dat de UvA ‘altijd wil blijven praten, maar we wijken niet voor intimidatie’.

 

 

15 mei 2024 - 11:11

UvA donderdag weer open

De UvA is vanaf donderdag ‘gewoon weer open’, zegt collegevoorzitter Geert ten Dam tijdens een speciale persconferentie over de ontwikkelingen maandag en dinsdag bij de UvA. Volgens Ten Dam wordt de veiligheid geborgd, ‘al staat de UvA wel op scherp’. Volgens Ten Dam mogen en kunnen de beveiligers van de UvA niet ingrijpen. Dat mag alleen de politie, stelt ze.

 

De schade bij het Binnengasthuisterrein, dat vorige week werd bezet, wordt geschat 1,5 miljoen euro. Daar komt de schade van maandag nog bij, plus bouwschade  bij de nieuwe Universiteitsbibliotheek en omwonenden daarvan op het BG-terrein. 

 

Bij de persconferentie is veel pers aanwezig. 

14 mei 2024 - 17:03

Bijeenkomst geannuleerd wegens Israël-standpunt van sprekers
Het discussieplatform BètaBreak van de bètafaculteit (FNWI), heeft een bijeenkomst afgeblazen, onder meer vanwege het standpunt van enkele sprekers over de Palestijnse kwestie.  Aanstaande vrijdag zou een bijeenkomst plaatsvinden op de FNWI met hoogleraar evolutionaire ontwikkelingszoölogie Michael Richardson uit Leiden, de Amerikaanse emeritus hoogleraar Jerry Coyne en de Vlaamse filosoof en scepticus Maarten Boudry.
 
Volgens een korte verklaring van Coyne op zijn website voelden sommige leden van de BètaBreak zich oncomfortabel met het standpunt van de sprekers. Zowel Boudry als Coyne zouden beiden ‘sympathiserend tegenover Israël staan’, schrijft Coyne op zijn site. Verder schrijft hij dat de bijeenkomst niet zou gaan over de situatie in Israël en Gaza, maar over evolutionaire biologie.
 
De Bètabreak-commissie, bestaande uit studenten, laat weten dat ze de veiligheid van zowel de toeschouwers als sprekers niet kunnen garanderen, gezien de huidige ontwikkelingen op de campus. Daarnaast zou het geven van een podium aan diegenen die er een tegenstrijdig standpunt op na houden ten opzichte van veel UvA-studenten, bijdragen aan de toch al vijandige en onveilige omgeving op de campus, stelt de commissie. Om wie en om welke standpunten het verder zou gaan wil de commissie niet zeggen. 
 
Jerry Coyne en Maarten Boudry zullen naar verluidt op een andere locatie op vrijdag zonder publiek met elkaar in discussie gaan.

14 mei 2024 - 16:33

Petitie met steun voor UvA meer dan driehonderd keer ondertekend
Meer dan driehonderd studenten en medewerkers van de UvA hebben een petitie ondertekend die zegt de UvA te steunen. ‘Wij nemen afstand van degenen die bezettingen en blokkades gebruiken om de UvA te dwingen haar banden met Israëlische wetenschappers en instellingen zonder meer te beëindigen’, zo valt er in de petitie te lezen.
 
De bezetters beweren namens de studenten en medewerkers te spreken, maar zij vertegenwoordigen ons niet, schrijven de ondertekenaars verder. ‘We steunen de oproep tot vervolg demonstraties tegen de UvA niet. Voor het na deze bezettingen ontstane geweld is het UvA bestuur niet verantwoordelijk.’
 
De ondertekenaars steunen ‘vreedzame demonstraties waarin zowel het geweld van Hamas als dat van het Israëlische leger’ wordt veroordeeld. ‘Aan de UvA pleiten we voor de-escalatie en een debat waarin rekening wordt gehouden met alle betrokken partijen. Al onze studenten en personeel zijn welkom op de UvA.’

14 mei 2024 - 14:32

Weinig harde grenzen in nieuwe protest-richtlijn

 

Vanwege de felle pro-Palestijnse protesten in het hoger onderwijs komen hogescholen en universiteiten vandaag met een gezamenlijke richtlijn. Protesteren mag, staat daarin, als je je aan de huisregels houdt.
 
De praktijk is weerbarstig. Het bezetten van een gebouw is niet toegestaan en het onderwijs moet gewoon door kunnen gaan, maar de instellingen trekken geen rode lijn. Ze zeggen dus niet: als je een gebouw bezet, komt de mobiele eenheid je sowieso naar buiten knuppelen.
 
Universiteiten en hogescholen ‘kunnen aangifte doen’, staat er in de richtlijn. Overnachten in de gebouwen en op de terreinen van de instelling is ‘zonder toestemming’ niet toegestaan, wat de mogelijkheid openlaat om toestemming te verlenen. Dat is gisteren bijvoorbeeld in Maastricht gedaan.
 
Pas na aangifte kunnen burgemeester, politie en Openbaar Ministerie besluiten om de mobiele eenheid erop af te sturen. Bij de UvA gebeurde dat vorige week op maandagavond wel, dinsdagavond niet en daarna weer wel.
 
De strengste bepaling is deze: ‘Protest op locaties en in ruimtes die evident een gevaar kunnen opleveren voor personen, dieren en milieu (zoals bijv. laboratoria) wordt niet getolereerd.’ Helemaal aan het einde staat: ‘Universiteiten en hogescholen doen altijd aangifte van strafbare feiten, zoals bedreiging, geweld, vernieling of openlijk geweldpleging.’ Maar dat kan ook achteraf, dus dat hoeft niet tot ontruiming te leiden.
 
In de richtlijn gaat het ook over de sjaals en maskers die sommige demonstranten voor hun gezicht dragen. ‘Het is (bij wet) niet toegestaan om gezichtsbedekkende kleding (bv integraalhelm, bivakmuts, masker, gezichtssluier) te dragen’, noteren de onderwijsinstellingen. Het gaat om een wet over het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen.
 
Maar wat gebeurt er als de demonstranten het toch doen? Dan wordt er ‘gevraagd’ om de locatie te verlaten of om de gezichtsbedekking af te doen. Er staat ook dat universiteitsbestuurders niet onderhandelen met personen die gezichtsbedekkende kleding dragen. (HOP)
 

14 mei 2024 - 13:42

Schoonmaak

Dinsdag is er bewaking aanwezig bij de panden van de UvA, die vandaag en morgen de deuren gesloten houden. Schoonmakers zijn er aan de slag: ze verwijderen de graffiti en ruimen de sporen van de bezetting op van de dag ervoor. 

14 mei 2024 - 10:41

Gesprekken

De UvA gaat niet meer met actievoerders in gesprek na de nieuwe ongeregeldheden van gisteren, waarbij veel vernielingen werden gepleegd en de politie opnieuw moest ingrijpen. Dit zei collegevoorzitter Geert ten Dam vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

 

‘Wij gaan de gesprekken wel vervolgen, maar dat doen we met onze eigen mensen en binnen onze normale, gewone overlegstructuur,’ lichtte Ten Dam toe.