De 5-jarige Staffordshire Terrier Ollie uit het Australische Perth is waarschijnlijk de slimste hond ter wereld. Althans, als je zijn curriculum vitae mag geloven.
Ollies baasje Mike Daube maakte namelijk een nep-cv voor Ollie, waarop hij haar Olivia Doll noemde en hoofddocent maakte van het niet-bestaande Subiaco College voor diergeneeskunde. Ook maakte Daube hem bestuurder van het Shenton Park Institute for Canine Refuge Studies, een verwijzing naar het asiel waar hij hem oppikte.
Artikel opgestuurd
Namens Ollie solliciteerde zijn baasje naar posities in de redacties van wetenschappelijke tijdschriften, om te kijken hoeveel moeite de tijdschriften zouden doen om een backgroundcheck te doen. Bij maar liefst zeven medische tijdschriften kreeg Doll een plekje in de redactie. Binnen de kortste keren kreeg Ollie zelfs de vraag om een artikel over het beheersen van tumoren te peer reviewen.
Daube, die zelf wel een echte wetenschapper is, wil aantonen dat er veel wetenschappelijke tijdschriften zijn die met name jonge onderzoekers en wetenschappers uit ontwikkelingslanden oplichten. ‘Zij denken dat ze een degelijke publicatie hebben als ze een paper naar zulke tijdschriften sturen, en ze betalen er ook nog eens voor,’ vertelt Daube aan de lokale nieuwszender Perth Now. Hij heeft vooral medelijden voor de wetenschapper wiens artikel naar Ollie werd opgestuurd. ‘Een arme ziel heeft ter goede trouw een artikel geschreven over tumoren, en het tijdschrift stuurt het vervolgens naar een hond om het te peer-reviewen.’
Half miljoen dubieuze artikelen per jaar
Het aantal dubieuze wetenschappelijke tijdschriften neemt de laatste jaren sterk toe, naar om en nabij de 10.000 dit jaar. Die tijdschriften zijn goed voor bijna een half miljoen artikelen per jaar, die vaak onvoldoende worden gecheckt door collega-wetenschappers.