Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Nog tientallen studenten op wachtlijst voor woning, maar ‘er is plek voor iedereen’
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
actueel

Nog tientallen studenten op wachtlijst voor woning, maar ‘er is plek voor iedereen’

Henk Strikkers Henk Strikkers,
7 september 2021 - 13:04

Er staan op dit moment nog enkele tientallen internationale studenten op de wachtlijst voor een studentenkamer van de UvA. De universiteit heeft echter sinds vorige week honderd extra kamers in een hostel gereserveerd, waardoor iedereen een tijdelijke verblijfplaats kan krijgen.

Drie weken geleden meldde de universiteit al dat ze plekken in het Stayokay-hostel in Amsterdam-Oost en huisjes op een camping in het Amsterdamse bos had gereserveerd voor internationale studenten. Het ging om ‘noodoplossingen’ omdat de reguliere kamervoorraad van de ruim drieduizend woningen bij studentenhuisvesters onvoldoende is voor het enorme aantal internationals.

 

Tijdelijk in hostels

De afgelopen weken heeft de universiteit contact gezocht met nog drie hostels waar studenten voor langere tijd kunnen boeken. Ook in Hotel Casa bij het Amstelstation kunnen studenten in september een maand lang een kwamer wonen. Een woordvoerder van de universiteit verzekert dat de UvA niet zelf de kamers boekt of betaalt bij de hostels, maar dat de universiteit wel onderhandelt over ‘een zo gunstig mogelijk tarief’.

           

Doordat er vorige week een vierde hostel, dat plek biedt aan honderd studenten, is bijgekomen kunnen ‘alle studenten op de wachtlijst ergens verblijven als ze dat willen,’ meldt een woordvoerder van de universiteit. Daar komt bij dat nog niet alle huisjes op de camping zijn volgeboekt, omdat enkele studenten het aanbod om er te verblijven hebben geweigerd.

Noodgrepen

Ook in voorgaande jaren moest de UvA noodgrepen toepassen om alle studenten een verblijfplek te kunnen aanbieden. In het verleden werden er onder meer studenten gehuisvest op chalets in Droompark Spaarnwoude en in de voormalige Bijlmerbajes.

 

Dit jaar is het probleem extra prangend aangezien ook veel buitenlandse tweedejaars studenten voor het eerst naar Nederland komen. Ook zij kunnen aanspraak maken op een plek via de Housing Service van de universiteit. Zij krijgen daarbij voorrang op nieuwe eerstejaars. ‘Deze studenten zouden hun studie stop moeten zetten als zij geen kamer in de omgeving van Amsterdam vinden,’ zo motiveerde de universiteit die beslissing.

 

Groningen en Enschede

In andere steden speelt eenzelfde problematiek. In Groningen is bijvoorbeeld een noodopvang opgezet waar studenten kunnen slapen. In Enschede werd internationale studenten zonder verblijfplek zelfs aangeraden niet naar Nederland te komen of terug naar huis te reizen.

website loading