Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

UvA kiest | Activistenpartij wint flink bij studentenraadsverkiezingen

30 mei 2024 - 16:20

Na een verlenging van de stemperiode met drie dagen, zijn de stemmen van de studentenraadsverkiezingen geteld. De Activistenpartij heeft flink gewonnen en is inmiddels de grootste binnen de CSR, binnen de raad van Geesteswetenschappen en de binnen de subraad van Social Sciences (SS).

De Activistenpartij van – tot voor kort – Noah Pellikaan, heeft de studentenraadsverkiezingen 2024 gewonnen en komt als grootste partij uit de bus, zowel bij de directe mandaten binnen de Centrale studentenraad (drie van de zeven zetels) als bij de FGw (acht van de twaalf zetels) en SS (vier van de zes zetels). Pellikaan werd vorig jaar gekozen namens de Activistenpartij en is sindsdien voorzitter van de CSR. Dit jaar deed hij mee namens zijn eigen partij Fuck this Party, maar werd in geen enkele raad gekozen. Pellikaan zegt dat hij de partij slechts oprichtte in een poging de opkomst op te krikken. In absolute cijfers ging het meeste aantal stemmen naar Roza Wagenaer, lijsttrekker van het liberale De Vrije Student: ze kreeg 729 stemmen voor de CSR en 54 voor de raadsverkiezingen bij Rechten.

 

Opkomst

De verwachtingen waren hooggespannen qua opkomst, te meer daar langer kon worden gestemd: tijdens de verkiezingsweek van 13-17 mei was de UvA twee dagen dicht vanwege de onrust, al kon er wel digitaal worden gestemd. Daar kregen studenten – na tussenkomst van de rechter – drie extra stemdagen voor terug: een vrijdagmiddag, twee dagen in het weekend en maandagmorgen. Qua opkomst heeft het een klein verschil gemaakt.

 

(tekst gaat verder onder de staafdiagram.)

De opkomstpercentages lijken geleidelijk toch iets omhoog te gaan, met de opleiding Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE) aan top met een opkomst van maar liefst 57,6 procent. Niet eerder vertoond! Wellicht heeft het community-gevoel van PPLE-studenten in het nieuwe pand van PPLE aan de Plantage Muidergracht daarbij een rol gespeeld. De meerderheid van de PPLE-studenten stemden trouwens op partij Inter, gevolgd door de Activistenpartij.

 

Wisselend

Op de andere faculteiten en afdelingen lag de opkomst min of meer in lijn met vorig jaar. Bij de CSR lag het percentage op 15,8 procent, tegenover vorig jaar 16,1 procent. De zeven directe mandaten gaan bij de CSR naar de Activistenpartij (3), UvASociaal (2) en De Vrije Student (2). De andere vier partijen die meedongen naar een directe zetel in de CSR deden dit tevergeefs.

 

Wat de opkomst betreft laten de faculteiten een wisselend beeld zien ten opzichte van vorig jaar. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde kent een opkomst van 16,1 procent (vorig jaar 20,8 procent). Ook aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is de opkomst gedaald: 15,8 procent (vorige jaar 21,9 procent). De FMG is opgedeeld in vier subdistricten: Social Sciences, Psychology, Communication Sciences en Child Development & Education. Bij de laatste afdeling werden geen verkiezingen gehouden, wegens gebrek aan kandidaten. Bij de andere drie afdelingen wel. Bij elkaar opgeteld is de opkomst daar 17,1 procent (vorig jaar 17,5 procent).

 

De stijgers zijn de Faculteit Geesteswetenschappen met 15,4 procent (vorig jaar 11,6 procent), evenals de FNWI: 17,8 procent (vorig jaar 15,1). Ook de Faculteit Geneeskunde kent een hogere opkomst dan vorig jaar: 18,7 procent tegenover 14,1 procent vorig jaar.

‘Als de facultaire raden ook nog een lid van de Activistenpartij afvaardigden, dan kan de partij zomaar een relatieve meerderheid in de CSR halen’

Acta

Bij tandheelkundefaculteit Acta hoefde niemand op te komen draven: er werden geen verkiezingen gehouden omdat het aantal kandidaten gelijk was aan het aantal zetels van de facultaire studentenraad aldaar (8), zodat iedereen is benoemd. Bij de coschappen van de Faculteit Geneeskunde, dat een apart kiesdistrict is, werden wél verkiezingen gehouden, maar daar deed slecht één partij mee: MFAS Master. Die bezet dus ook alle drie de zetels in de facultaire studentenraad van Geneeskunde, overigens bij een minimale opkomst van 5,5 procent.

 

Activistenpartij

Zoals gezegd heeft de Activistenpartij een groot aantal zetels vergaard: drie directe zetels in de 14 leden tellende CSR. Als de facultaire raden ook nog een lid van de Activistenpartij afvaardigden, dan kan de partij zomaar een relatieve meerderheid in de CSR halen. Dat is niet ondenkbaar, want de partij heeft ook op de faculteiten veel zetels gehaald: FGw (8), SS (4), FNWI (3), PPLE (1).

 

Good old UvASociaal en De Vrije Student, naast MFAS langzamerhand de oudste studentenpartijen, blazen nog onverminderd een partijtje mee in de verkiezingscarrousel. Sterker nog: UvASociaal is inmiddels de grootste bij de FEB (4 zetels) en bezet alle zetels bij Communication (3 zetels). In de CSR komt UvASociaal uit op 2 zetels. De Vrije Student doet ook nog steeds mee: naast zetels in de CSR heeft de partij ook zetels gehaald bij Geesteswetenschappen, Psychology, Rechten en de FEB.

 

Specifieke faculteitspartijen, die dus alleen meedoen aan de facultaire verkiezingen, deden het zoals gebruikelijk ook goed: Lief bij de FNWI (8 zetels), The Founding Students bij Rechten (5 zetels). Partij Inter deed zoals gebruikelijk goede zaken onder internationals.

 

De CSR heeft veertien leden en wordt komende zomer samengesteld: de helft bestaat uit de directe mandaten die nu zijn verkozen, de andere helft bestaat uit afgevaardigden van de facultaire raden, die elk één lid mogen afvaardigen.