Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Folia
actueel

Studenten FNWI willen burgerberaad over academische banden met Israël

Sija van den Beukel,
12 juni 2024 - 13:47

Studenten van de bètafaculteit pleiten voor een burgerberaad over hoe de banden tussen de UvA en Israëlische instellingen te verbreken. De gesprekken tussen studenten en het faculteitsbestuur zijn nog in volle gang.

Al weken zijn studenten van de bètafaculteit in gesprek met het faculteitsbestuur over het verbreken van de banden van de faculteit met Israëlische instellingen. Vier van de acht samenwerkingen die de UvA begin mei bekendmaakte vallen onder de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). De eis van de studenten om de banden te verbreken werd eerder afgewezen door het faculteitsbestuur omdat het bestuur ‘geen beslissing kon nemen zonder de steun van iedereen op de faculteit’. Om die reden sturen de studenten nu aan op een burgerberaad op de faculteit, georganiseerd door een onafhankelijke partij.

UvA-dialoog van start bij FNWI en ACTA

Om het beleid omtrent samenwerkingen met derden, zoals universiteiten in oorlogsgebieden, aan te scherpen, organiseren het CvB en de decanen van de UvA rondetafelgesprekken. De eerste twee bijeenkomsten vonden afgelopen maandag plaats bij ACTA en de FNWI.

Ook waren er vragen over de open brief die afgelopen weekend in Trouw verscheen, waarin rectoren van Nederlandse universiteiten schreven de academische banden met Israëlische instellingen niet te willen verbreken. Het artikel wekte bij sommigen de indruk dat de banden met Israëlische universiteiten buiten de discussie zouden moeten blijven. Rector Peter-Paul Verbeek liet weten dat ‘de discussie binnen de UvA nog volledig open is’ en dat de brief niet bedoeld was om ‘op de uitkomsten van het proces van interne dialoog vooruit te lopen’.

 

De onafhankelijke ngo, G1000, zou het burgerberaad moeten gaan organiseren. Dat gaat als volgt in zijn werk. G1000 selecteert een grote groep studenten, onderzoekers en medewerkers van de FNWI die de hele populatie van de faculteit representeert. In drie bijeenkomst lichten experts van G1000 de deelnemers in, formuleren deelnemers concrete voorstellen en organiseert G100 een stemming.

 

Volgens Lola Fioole, lid van de facultaire studentenraad van FNWI, is een burgerberaad een stap in de goede richting. ‘We willen het hebben over hoe we de banden gaan verbreken en niet of, dat is ook de eis geweest van de demonstranten. Als het aan ons ligt vindt het burgerberaad nog voor de zomer plaats.’

 

Zover is het volgens het faculteitsbestuur nog niet. ‘Het bestuur heeft eerst nog verduidelijkingen nodig op een aantal punten. Dus of en hoe een burgerberaad gaat plaatsvinden is op dit punt nog niet duidelijk,’ laat de woordvoerder weten. De gesprekken tussen de studenten en het bestuur zijn namelijk nog volop gaande. Volgende week hoopt het faculteitsbestuur meer duidelijkheid te kunnen geven over de uitkomst.