Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Marc Kolle
actueel

WOinactie kondigt nieuwe acties aan tegen voorgenomen bezuinigingen

Dirk Wolthekker,
3 september 2024 - 16:47

Het Domplein in Utrecht stond gisteren tijdens de alternatieve jaaropening vol met boze wetenschappers en studenten die eisen dat de regering haar forse bezuinigingsplannen van 1 miljard euro op jaarbasis bijstelt. Zo niet dan dreigt het een hete herfst te worden. Het woord ‘staking’ viel gisteren meermaals.

UvA-hoogleraar en oprichter van WOinactie Rens Bod, die later op de dag een gloedvol minicollege wetenschapsgeschiedenis gaf tijdens de reguliere jaaropening aan de UvA, liet zich in Utrecht niet onbetuigd en sprak van ‘een buitengewoon problematische relatie’ van de deze regering met de wetenschap en riep op ‘dwars voor deze absurde bezuinigingen’ te gaan liggen. ‘Uit vele onderzoeken blijkt dat een goed opgeleide bevolking bijdraagt aan meer welvaart en welzijn, ongeacht de studierichting,’ aldus Bod. WOinactie heeft inmiddels een volgende actiedag aangekondigd op 14 november.

WOinactie heeft inmiddels een volgende actiedag aangekondigd op 14 november

Weinig draagvlak

Inmiddels hebben de gezamenlijke universiteiten een representatief onderzoek laten uitvoeren onder duizend mensen naar het draagvlak van de bezuinigingen onder de bevolking. Daaruit blijkt dat een grote meerderheid van de kiezers (69%) het een slecht idee vindt dat de regering wil bezuinigen op Nederlandse universiteiten en wetenschap. Van de kiezers van de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB vindt nog steeds 62% de bezuinigingen een slecht idee.

 

Volgens Universiteiten van Nederland zijn ‘niet eerder’ zulke grote bezuinigingen op universiteiten voorgesteld als nu. Eerder liet de minister in antwoord op Kamervragen weten de bezuinigingen niet terug te draaien. Hoe de zaak uitpakt zal blijken op 17 september als de Rijksbegroting wordt gepresenteerd.