Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens.
actueel

Instemming met Kaderbrief heeft volgens medezeggenschap ‘geen zin meer’

Dirk Wolthekker,
3 oktober 2024 - 14:24

De jaarlijkse instemming van de medezeggenschap met de zogenoemde Kaderbrief is zo vertraagd dat het volgens de medezeggenschap geen zin meer heeft nog om instemming te vragen. Het lopende mediation-traject tussen de Centrale Studentenraad en het College van Bestuur ligt aan deze vertraging mede ten grondslag.

Het begrotingsproces van de UvA voor komend jaar dreigt flink achterop te raken. Als gevolg daarvan hebben de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) het College van Bestuur gevraagd het moment van instemming met de financiële plannen, de zogenoemde Kaderbrief, te verdagen naar de conceptbegroting 2025. Die voorlopige begroting wordt volgende week gepresenteerd.

 

Twee kwesties

Er zijn de afgelopen maanden twee problemen opgedoemd bij het vaststellen van de financiële plannen en vooruitzichten van de UvA. Het ene probleem ontstond in mei toen de CSR het vertrouwen opzegde in het CvB en afzag van verdere samenwerking. Inmiddels is er een nieuwe collegevoorzitter en een nieuwe CSR, maar het vertrouwen van de CSR in het CvB is nog niet hersteld; er loopt nog een mediation-traject waardoor er tot nu toe geen instemming kon komen van de gezamenlijke vergadering (GV) van de CSR en COR met de Kaderbrief.

 

Het tweede probleem zit in de bezuinigingsplannen van de regering. Die zijn vorige maand pas echt duidelijk geworden en moeten worden verwerkt in de begroting. Eerder liet de financiële topman van de UvA, Jan Lintsen, weten dat als de bezuinigingsplannen door zouden gaan, de UvA jaarlijks 100 miljoen moet inleveren. Tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet bestaat in brede kring veel weerstand, maar minister Bruins van OCW houdt tot nu toe zijn poot stijf. Deze week liet hij weten begrip te hebben voor de zorgen over de bezuinigingen in het hoger onderwijs, maar er van uit te gaan dat de universiteiten de bezuinigingen ‘zorgvuldig en in samenspraak met de medezeggenschap’ zullen realiseren. Als gevolg van dit beleid heeft de UvA haar financiële plannen moeten aanpassen. Verschillende faculteiten voorzien rode cijfers voor de komende jaren.

Verschillende faculteiten voorzien rode cijfers voor de komende jaren

Trend

Het hele instemmingsproces met de Kaderbrief heeft nu zo lang geduurd dat de GV heeft besloten de instemming te laten zitten en te laten verschuiven naar de conceptbegroting. Of het CvB daarmee akkoord gaat is nog niet duidelijk. In een ver verleden is door het CvB besloten dat de medezeggenschap instemming heeft op de jaarlijkse Kaderbrief en daarna op de hoofdlijnen van de begroting. Nu die instemming met de Kaderbrief door de medezeggenschap is losgelaten is de vraag of hiermee een trend is gezet voor de komende jaren.

 

Raad van Toezicht

Het begrotingsproces van de UvA kent een strikt tijdschema dat echter jaarlijks onder druk staat door uitgebreide consultatie- en instemmingsrondes. In beginsel moet de begroting eind december worden goedgekeurd door de Raad van Toezicht. Of dat moment wordt gehaald is elk jaar – en zeker nu -spannend.