Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

UvA op-een-na beste Nederlandse universiteit volgens wereldranglijst

Irene Schoenmacker,
9 oktober 2024 - 13:56
Betreft
Deel op

De UvA is drie plaatsen gestegen op de ranglijst van het tijdschrift Times Higher Education en neemt daarbij de tweede plek in van alle Nederlandse universiteiten. Wel vragen de makers van de ranglijst zich af in hoeverre Nederland in de toekomst nog internationaal toonaangevend zal zijn, gezien de plannen van het nieuwe kabinet.

De UvA ging van plaats 61 naar 58 en staat daarmee net onder de TU Delft, die van alle Nederlandse universiteiten het hoogst genoteerd staat. Daarmee staat er momenteel geen enkele Nederlandse universiteit in de top 50.
 
De makers van Times Higher Education, dat elk jaar universiteiten rangschikt op basis van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek, zeggen dat de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet en de beperkingen voor internationale studenten en onderzoekers ervoor zorgen dat de sector in Nederland verder onder druk wordt gezet, te midden van de groeiende internationale concurrentie.
 
‘Nederland is lange tijd toonaangevend geweest in het aantrekken van studenten uit de hele wereld,’ aldus het onderzoek. ‘Voor de nabije toekomst is dit waarschijnlijk het hoogst haalbare geweest, gezien de plannen om het aantal internationale studenten terug te dringen.’


De beste universiteit ter wereld is de Universiteit van Oxford, voor de negende keer op een rij. Het Masschusetts Institute of Technology staat op twee, gevolgd door Harvard University.
 
De ranglijst van Times Higher Education is een van de invloedrijkste en meest vooraanstaande ranglijsten ter wereld. Maar er klinkt ook regelmatig kritiek op dergelijke ranglijsten, want de verschillen tussen universiteiten zijn vaak klein.

lees meer