Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Minister in gesprek met Chinese ambassade na bedreiging Chinese UvA-studenten

Toon Meijerink ,
16 uur geleden

Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp is onlangs in gesprek gegaan met de Chinese ambassade naar aanleiding van berichtgeving van Folia en EenVandaag over de bedreigingen van Chinese UvA-studenten door de Chinese overheid.

Dat meldt minister van OCW Eppo Bruins deze week in antwoord op Kamervragen van de VVD. Bruins laten weten dat zijn collegaminister China wees op het belang van het beschermen van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting, ook van Chinese studenten hier.

 

Bruins laat tevens weten de zaak bij zijn Chinese collega-minister van Onderwijs aan te kaarten. Dat zal hij ook doen op basis van het in 2020 verschenen rapport ‘China’s invloed op onderwijs in Nederland: een verkenning’, uitgevoerd door onderzoeksinstituut Clingendael. Daarin bleek dat staatsagenten studenten aan Nederlandse onderwijsinstellingen proberen te beïnvloeden. Ook het in 2024 verschenen bericht van Amnesty International ‘On my Campus, I’m afraid’, waarin Chinese studenten - onder andere in Nederland - aangeven druk te voelen vanuit China als zij op westerse universiteiten studeren, neemt Bruins mee.

Chinese studenten vrezen bij terugkomst voor arrestatie

Naast het aanspreken van de Chinese overheid laat minister Bruins weten opnieuw met instellingen als de UvA in gesprek te gaan over zijn conclusies met betrekking tot het tegengaan van buitenlandse inmenging. Studenten verwijst hij vooral door naar de vertrouwenspersoon op de universiteit.

 

Doodsbedreigingen

In mei schreef Folia over twee Chinese studenten, waarvan één uit het semi-autonome Hongkong, die meermaals geïntimideerd werden door de Chinese overheid of door Chinese medestudenten. Zij ontvingen doodsdreigingen op sociale media over hun uitlatingen op de universiteit, kregen anonieme telefoontjes als zij op waren gekomen voor bijvoorbeeld transrechten in een artikel en vreesden directe arrestatie bij terugkomst.

 

Naar aanleiding van dat artikel maakte EenVandaag met deze studenten het item ‘Doodsbedreigingen en anonieme berichten: hoe Chinese studenten in Nederland worden geïntimideerd’. VVD-kamerleden Claire Martens en Eric van der Burg stelden daarop in augustus vragen aan de minister van OCW over de veiligheid van studenten.