Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Het gebouw van Acta aan de Zuidas.
Foto: Acta
actueel

Tandheelkunde blijft toch een zesjarige opleiding

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
18 maart 2025 - 15:41

De opleiding tandheelkunde blijft toch een zesjarige opleiding. Het vorige kabinet wilde er een vijfjarige opleiding van maken, maar daar gaat een streep door. Bij de drie opleidingen in Nederland kan de vlag uit, ook bij Acta.

Het plan van de vorige ministers van VWS en OCW, de D66’ers Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf om de tandheelkundeopleiding te verkorten van zes naar vijf jaar kan de prullenbak in, want dit plan gaat niet door. De huidige minister van VWS, Fleur Agema (PVV) en de minister van OCW Eppo Bruins (NSC), hebben besloten de zesjarige duur van de opleiding te handhaven.

 

‘Ontzettend blij’

Het vorige kabinet zag verkorting van de opleiding van zes naar vijf jaar als oplossing om geld vrij te maken voor 86 extra opleidingsplaatsen per jaar om daarmee het tandartsentekort tegen te gaan. Het huidige kabinet komt hier van terug en kiest een andere aanpak, tot grote tevredenheid van de opleidingen zelf én beroepsvereniging KNMT, die zegt ‘ontzettend blij’ te zijn met deze uitkomst.

 

Over de kwestie is jarenlang discussie geweest, omdat de opleidingen er (uiteraard) mordicus tegen waren. ‘We begrijpen het grote probleem van het tandartsentekort, maar vanuit onze expertise als Acta denken we dat er betere oplossingen zijn dan de opleiding in te korten, zoals de instroom verhogen en meer buitenlandse tandartsen opleiden,’ zei eerder Etienne Verheijck, onderwijsdirecteur van tandheelkundefaculteit Acta. ‘Dit plan [de verkorting van de opleidingsduur] lijkt de mondzorg nog verder te marginaliseren.’ Acta – en de twee andere tandheelkundefaculteiten in Nijmegen en Groningen – werden daarin gesteund door de bevindingen van een de onafhankelijke commissie die eerder onderzoek heeft gedaan naar inkorting van de opleiding.

Over de kwestie is jarenlang discussie geweest, omdat de opleidingen er mordicus tegen waren

Ruim dertig extra opleidingsplekken

De nieuwe bewindslieden van VWS en OCW denken er anders over dan hun voorgangers: Agema en Bruins handhaven de opleidingsduur en komen tóch met meer opleidingsplaatsen: niet 86, maar 31. Ze baseren zich onder meer op het bovenstaande onderzoek. Ook menen ze dat de aanvankelijk beoogde uitbreiding met 86 plaatsen pas over acht jaar – in het studiejaar 33|34 kan ingaan omdat het wetwijzigingstraject zo lang duurt.

 

De ministeries kiezen nu voor behoud van de zesjarige studieduur. De uitbreiding met 31 extra opleidingsplekken gaat in twee etappes: 26 extra plekken met ingang van het komende studiejaar en nog eens 5 extra plekken met ingang van het studiejaar 26|27. Aan het eind van dit kalenderjaar wordt bepaald of aanvullende uitbreiding noodzakelijk en financieel haalbaar is.

website loading